ΕΛΛΑΔΑ

Αρχαία Ολυμπία: Το απόγευμα η υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Αρχαία Ολυμπία: Το απόγευμα η υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Στην τελική ευθεία έχουμε μπει για την αυριανή τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Aύριο θα πραγματοποιηθεί η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Οι πρόβες μέχρι στιγμές έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία ενώ για σήμερα στις 11.30 π.μ. είναι προγραμματισμένη η τελική πρόβα τζενεράλε.

Όπως τόνισε στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς» την περασμένη Κυριακή, η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου ο τίτλος της φετινής χορογραφίας είναι το «Θρόισμα της ιεράς σιωπής» και η τελετή ξεκινά όταν η ομάδα συγκεντρώνεται στο Πρυτανείο, πίσω από το Ναό της Ήρας. Εκεί όπου υπήρχε άσβεστη η φλόγα στην αρχαιότητα.

Τότε δημιουργείται ένας ανθρώπινος κύκλος, όπου όλη η ομάδα συνδέεται μεταξύ της, με τη γη και αφουγκράζεται την φύση.

Η ιερή σιωπή που επικρατεί στην Αρχαία Ολυμπία διακόπτεται από το θρόισμα των φύλλων. Αυτό το θρόισμα επηρεάζει και διαμορφώνει την κίνηση μας. Ο ήχος του θροίσματος και ο ήχος που παράγεται από την κίνηση των σωμάτων συνενώνονται δίνοντας την αίσθηση μιας μουσικής η οποία καθοδηγεί τα βήματα.

Την ίδια ιερά σιωπή επικαλείται η Πρωθιέρεια στην επίκληση της λίγο πριν ανάψει τη φλόγα. Η δύναμη και η ενέργεια της ομάδας σε συνδυασμό με τους ήχους από το θρόισμα των φύλλων και την ιερή σιωπή του χώρου, αυτή η αίσθηση ότι ένας κόσμος υπάρχει μέσα σε έναν άλλο, ήταν η γενεσιουργός έμπνευση της δημιουργίας της φετινής τελετής της Ολυμπιακής φλόγας.

Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα, στις 18.45 στο αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, θα υπογραφεί η Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τους δημάρχους Αρχαίας Ολυμπίας, Ήλιδας και Σπάρτης.