ΕΛΛΑΔΑ

Κατάρρευση κτιρίου στο Πασαλιμάνι: Ο εργολάβος είχε άδεια μόνο για ελαιχρωματισμό

Κατάρρευση κτιρίου στο Πασαλιμάνι: Ο εργολάβος είχε άδεια μόνο για ελαιχρωματισμό

Σωρεία παρανομιών στο κτίριο που κατέρρευσε στο Πασαλιμάνι εντοπίζουν οι αρχές

Η κατάρρευση μέρους νεοκλασικού κτιρίου στην οδό Νεωρίων στον Πειραιά, με θύμα έναν νεαρό αστυνομικό, δεν αποτελεί έκπληξη για τους γνώστες της δικογραφίας. Μια σειρά από λάθη και παραβάσεις της νομοθεσίας οδήγησαν στην αδιανόητη τραγωδία.

«Δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας. Ούτε κράνη ούτε κορδέλες γύρω από το κτίριο που κατεδαφιζόταν. Οι υπεύθυνοι είχαν δηλώσει ηλεκτρονικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Πειραιά ότι θα εκτελούσαν μερικές εργασίες του άρθρου 30 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, που αφορούν ελαιχρωματισμούς και πλακοποιία», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικηγόροι πέντε εκ των εργατών, οι Γιώργος και Παναγιώτης Σαπουντζάκης.

Δυστυχώς, όμως, όπως προκύπτει από το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας, οι υπεύθυνοι επιχείρησαν να το ανακατασκευάσουν εξαρχής, λόγω του ότι ήταν ένα παλαιό κτίριο της δεκαετίας του ΄50. «Θα το έκτιζαν ξανά έχοντας πάρει μια άδεια ήσσονος σημασίας. Στην ουσία δεν πρόκειται για άδει, αλλά για έγκριση, καθώς το άρθρο 30 του ΓΟΚ (νόμος 4495/2017) προβλέπει εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια», τονίζει ο Γ. Σαπουντζάκης, συμπληρώνοντας: «Αντί όμως να τηρήσουν την άδεια, οι εργάτες είχαν λάβει εντολή να ρίξουν τοίχους και να κάνουν εργασίες που επιβάρυναν τον σκελετό του κτιρίου –και μάλιστα χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Από τύχη δεν περνούσε εκείνη την ώρα κάποιος περαστικός ή δεν είχαμε και άλλα θύματα».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 30 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για εργασίες, μεταξύ άλλων, χρωματισμών, μικρής έκτασης εσωτερικών επισκευών που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου, αντικατάστασης αγωγών, κουφωμάτων, συντήρησης και επισκευής σκεπών κ.α

Μεροκάματο του τρόμου

Εκτός από τον άτυχο 31χρονο αστυνομικό Αγαθάγγελο Παπαδόπουλο, που, όπως αποκαλύφθηκε, έκανε μεροκάματα σε οικοδομές προσπαθώντας να συμπληρώσει τον πενιχρό μισθό του και έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τα χαλάσματα το πρωί της περασμένης Τρίτης, ακόμη ένας εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά. Και οι οκτώ εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη οικοδομή ήταν αδήλωτοι και ανασφάλιστοι.

«Δεν ήταν μόνο ο αστυνομικός που με αξιοπρέπεια προσπαθούσε για τα προς το ζην. Ένας ακόμα εργαζόμενος, Γεωργιανός στην καταγωγή, νοσηλεύεται βαρύτατα τραυματισμένος. Η πλάκα από την ταράτσα που κατέρρευσε τον βρήκε από τη μέση και κάτω και διέλυσε τα πάντα. Σώθηκε, αλλά οι πιθανότητες να μείνει παράλυτος είναι μεγάλες. Οι τέσσερις από τους εντολείς μας και εργάτες στην οικοδομή, δύο από τη Ακτή Ελεφαντοστού και δύο Γεωργιανοί, ήρθαν στην Ελλάδα για να επιβιώσουν και, εκτός του ότι κινδύνευσαν, βρέθηκαν κατηγορούμενοι και κρατούμενοι», λέει ο Γ. Σαπουντζάκης.

«Δεν γνωρίζουν ελληνικά, θα έκαναν έλεγχο στον εργολάβο γα την οικοδομική άδεια; Αν είναι δυνατόν. Κι όμως, παραπέμφθηκαν στον τακτικό ανακριτή με κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον εργολάβο, στον μηχανικό και στους ιδιοκτήτες», συμπληρώνει ο έτερος δικηγόρος Π. Σαπουντζάκης.

Μαρτυρίες

Περιγράφοντας το πώς συνέβη το εργατικό δυστύχημα τη μοιραία μέρα, οι δικηγόροι των πέντε εργατών, μεταφέροντας τα όσα μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει οι πελάτες τους, εξηγούν ότι «την προηγούμενη Δευτέρα, πρώτη ημέρα των εργασιών, είχαν ρίξει τον πρώτο όροφο και είχαν μείνει μόνο οι τοίχοι. Μόλις επιχείρησαν να κατεδαφίσουν έναν τοίχο του μπάνιου, έπεσε η ταράτσα. Όλοι τους βρίσκονταν στον πρώτο όροφο». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, σε ερώτηση αστυνομικών πώς στηριζόταν το κτίριο, αφού είχαν κατεδαφιστεί και οι κολόνες, οι εργαζόμενοι απάντησαν ότι «είχαν μείνει μόνο τα δοκάρια».

Ο άτυχος 31χρονος αστυνομικός από τα Γρεβενά, όπως έγινε γνωστό, είχε λάβει αιμοδοτική άδεια και, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι δεν βρισκόταν σε υπηρεσία, βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στο διώροφο νεοκλασικό της οδού Νεωρίων για να βγάλει ένα μεροκάματο. Κάτι το οποίο γνώριζε η οικογένειά του, χωρίς να περιμένει σε καμιά περίπτωση να συμβεί ένα τόσο τραγικό συμβάν και να χάσει τόσο άδικα τη ζωή του. Ο αστυνομικός είχε μπει στην ΕΛ.ΑΣ το 2019 και υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ νοτιοανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που το μεγαλύτερο τμήμα της ταράτσας κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, ο αστυνομικός, προκειμένου να γλυτώσει, επιχείρησε να πηδήξει στην καρότσα ενός φορτηγού. Ωστόσο, καταπλακώθηκε από τα χαλάσματα, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή. Στο σημείο έσπευσαν διασώστες του ΕΚΑΒ, πυροσβέστες και αστυνομικοί, αλλά ήταν ήδη αργά. «Ήταν όλοι παρόντες και οι υπόλοιποι επτά σώθηκαν ως εκ θαύματος», λέει ο Γ. Σαπουντζάκης, ενώ για το γεγονός ότι οι πελάτες του αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά δυο εξ αυτών είναι διοικητικά κρατούμενοι επειδή δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, αναφέρει: «Έχουμε καταθέσει αίτημα για έκδοση άδειας παραμονής με βάση το ότι είναι ουσιώδεις μάρτυρες στην υπόθεση».

Σύλληψη

Σημειώνεται ότι ο μόνος από τους υπαίτιους για κακούργημα που συνελήφθη ήταν ο εργολάβος, ενώ διαφεύγουν τη σύλληψη οι ιδιοκτήτες του ακινήτου και ο μηχανικός. Όπως αποκαλύπτουν, μάλιστα, οι δικηγόροι των εργατών, οι ιδιοκτήτες του ακινήτου, που πουλήθηκε πρόσφατα, είναι έξι Λιβανέζοι. «Πρόσφατα αγόρασαν το νεοκλασικό κτίριο στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa και εκτιμουσε ότι είχαν σκοπό να το ανακαινίσουν και να το εκμεταλλευτούν», σημειώνει ο Γ. Σαπουντζάκης.

Να σημειωθεί πως ο εργολάβος των οικοδομικών εργασιών κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Κατηγορείται για παραβίαση του άρθρου 286 που αφορά παραβίαση των κανόνων οικοδόμησης και του γενικού οικοδομικού κανονισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της πρώην ενοίκου, το σπίτι που κατέρρευσε ήταν ακατάλληλο και είχε κάνει καταγγελία και στον Υγειονομικό, καθώς, όπως υποστήριζε, υπήρχαν μούχλα και διαρροή στους τοίχους. Η καταγγελία κοινοποιήθηκε και στην Πολεοδομία. Τότε, όπως δήλωσε, δέχθηκε απειλές από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Όλα αυτά πριν πουληθεί στους νέους ιδιοκτήτες. Η τιμή πώλησης του σπιτιού, σύμφωνα πάντα με την ένοικο, ήταν 450.000 ευρώ, αλλά κανείς δεν γνωρίζει -πλην των αρμοδίων- πόσο αγοράστηκε τελικά το ακίνητο.

Η κηδεία του άτυχου αστυνομικού έγινε το Σάββατο το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Γρεβενά, όπου η οικογένειά του, φίλοι, γνωστοί, συνάδελφοί του και συγχωριανοί έσπευσαν να πουν το τελευταίο αντίο. Συντετριμμένοι και βυθισμένοι στο πένθος, οι δικοί του άνθρωποι αδυνατούν να πιστέψουν το κακό που τους βρήκε. Όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια και κάνουν λόγο για έναν καλόκαρδο νέο που δεν του άξιζε ένα τέτοιο τέλος. Όλοι περιμένουν, πλέον, τη διερεύνηση της υπόθεσης και την απονομή δικαιοσύνης για όλους όσοι έχουν ευθύνη γι’ αυτό το τραγικό δυστύχημα. Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή οδηγήθηκε εκ νέου στον ανακριτή Πειραιά για την απολογία του ο εργολάβος της οικοδομής, ο οποίος είχε συλληφθεί για παραβίαση του νόμου που αφορά τους κανόνες οικοδόμησης και του γενικού οικοδομικού σχεδιασμού.

*Με πληροφορίες από Real News

Σχετικές ειδήσεις