ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: Ενθουσιασμός και συγκίνηση στην άφιξη της Ολυμπιακής φλόγας στο Αρχαίο Θέατρο

Λάρισα: Ενθουσιασμός και συγκίνηση στην άφιξη της Ολυμπιακής φλόγας στο Αρχαίο Θέατρο

Λαμπρή η τελετή υποδοχής και με κάθε επισημότητα κατά την 6η μέρα του ταξιδιού της φλόγας στην Ελλάδα, μέχρι το Παρίσι, για τη διεξαγωγή των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων «Paris 2024».

Την τελετή αφής πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος, ο οποίος είναι και ένας εκ των λαμπαδηδρόμων που συμμετείχαν στη διαδρομή για τη μεταφορά της φλόγας. Το «παρών» στην τελετή δίνουν ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, κ.Jean Luc Lavaud, ως εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ.Αθανάσιος Βασιλειάδης. Οι κ.κ. Ιωάννης Βαλαώρας, Νικολέτα Βαϊοπούλου, Θεοπίστη Γεωργιάδου, Αναστάσιος Κουρδής και Φαίδρα Καλτέκη, Αθανάσιος Παιδής, μαζί με τον κ.Μαμάκο, είναι οι λαμπαδηδρόμοι που μετέφεραν την Ολυμπιακή Φλόγα, στη διαδρομή της στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.

Στην Τελετή Υποδοχής και Αφής, στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας συμμετέχουν η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κ.Μαρίας Παναγοπούλου και η Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου, κ.Δημήτρη Καρβούνη.

Ιέρεια της Τελετής είναι η κ. Εβελίνα Δούρου, με μια δημιουργία του Οίκου Μόδας Vatrima, ένα φόρεμα εμπνευσμένο από τη θεσσαλική γη, το χρυσό του σιταριού και του ήλιου, με σύμβολα την ελιά και το στάχυ, σύμβολα καρποφορίας, ανάστασης και αναγέννησης.

Στην ομιλία του ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, κ.Jean Luc Lavaud, ως εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», ανέφερε τα εξής:

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το αρχαιότερο ιστορικό γεγονός που εξακολουθεί να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο: οι αγώνες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πριν από 2800 χρόνια φέρνουν σήμερα κοντά όλη την ανθρωπότητα. Εκατό χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία, το Παρίσι ετοιμάζεται να τους φιλοξενήσει και πάλι. Η Πρεσβεία της Γαλλίας και η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 βρίσκονται σήμερα εδώ, μαζί με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να αναδείξουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις αξίες του Ολυμπισμού που συνθέτουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τη Γαλλία και την Ελλάδα. Συμμετέχουμε στην Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία από την αφετηρία της στην αρχαία Ολυμπία, όπου αναπαύεται η καρδιά του Πιερ ντε Κουμπερτέν, πρωτεργάτη της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων μαζί με τον Δημήτριο Βικέλα, μέχρι την Αθήνα όπου θα λάβει χώρα η τελετή παράδοσης στη διοργανώτρια Γαλλία, στις 26 Απριλίου.

Την επομένη, η Ολυμπιακή φλόγα θα αναχωρήσει με το τρικάταρτο ιστιοφόρο Belém για τη Μασσαλία, όπου αναμένεται να φτάσει στις 8 Μαΐου. Από εκεί θα ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι εν όψει της Τελετής Έναρξης των Αγώνων στις 26 Ιουλίου. Τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβολίσει καλύτερα τις δύο εποχές και τα δύο μας έθνη. Τίποτα ομορφότερο δεν θα μπορούσε να αναπαραστήσει τη σχέση που ενώνει τους δύο λαούς μας από αυτή την ιερή φλόγα που θα μεταλαμπαδεύσει από πόλη σε πόλη τον ενθουσιασμό όλων μας. Ο δημιουργός της Ολυμπιακής δάδας, Mathieu Lehanneur, εμπνεύστηκε από 3 κεντρικές ιδέες που χαρακτηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»:

  • Την ισότητα που χαρακτηρίζει τους πρώτους Αγώνες της ισότητας των φύλων και της συμπερίληψης στην Ιστορία,
  • Το νερό που συνδέεται με το διάπλου της Μεσογείου και την υπερωκεάνια Λαμπαδηδρομία μέχρι την Ταϊτή, και εκφράζει την περιβαλλοντική διάσταση των Αγώνων,
  • Τον κατευνασμό που προσφέρει το μήνυμα ειρήνης και ενότητας που προβάλουν οι Αγώνες.

Γιορτή, δέσμευση και κληρονομιά είναι οι 3 λέξεις-κλειδιά που ακτινοβολούν στο πέρασμα της Ολυμπιακής φλόγας, που κάθε μέρα μας φέρνει πιο κοντά στο μεγάλο αυτό γεγονός. Ραντεβού στο Παρίσι!».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος, σημείωσε: «Η Λάρισα υποδέχεται με συγκίνηση και υπερηφάνεια, την Ολυμπιακή Φλόγα, που ταξιδεύει από την αρχαία Ολυμπία στο Παρίσι, για τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για όλους μας!

Αυτή η φλόγα, η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, περικλείει ισχυρούς συμβολισμούς και μεταλαμπαδεύει σε ολόκληρη την οικουμένη, αξίες και ιδεώδη, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα πριν από 2.800 χρόνια. Η παρουσία όλων σας εδώ, σήμερα, μας γεμίζει υπερηφάνεια καθώς γινόμαστε κοινωνοί και πρεσβευτές των συμβολισμών που φέρουν από την αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες: την ειρήνη, την εκεχειρία, την αλληλεγγύη, τη συναδέλφωση των λαών, την άμιλλα, την ιερότητα για την ανθρώπινη ζωή, τις αξίες του σεβασμού, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Από εδώ, από το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, στο σταυροδρόμι της Θεσσαλίας , με το ιστορικό και το πολιτιστικό φορτίο τόσων αιώνων γινόμαστε όλοι εμείς ένας κρίκος στην μοναδική αλυσίδα μιας μεγάλης διαδρομής και απευθυνόμαστε στην Παγκόσμια Κοινότητα, κάνοντας έκκληση για ειρήνη και σεβασμό στις αιώνιες αρχές, τις αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Νιώθω ειλικρινά ευγνώμων και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μού δόθηκε η ευκαιρία ως Δήμαρχος Λαρισαίων, να κρατήσω τη δάδα με τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων και να ανάψω τον βωμό στην πόλη μας.

Εύχομαι και είμαι βέβαιος, ότι η πορεία της φλόγας θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Με ελπίδα και συγκίνηση, στρέφουμε τα μάτια μας στο Παρίσι, την πόλη του φωτός, που θα φιλοξενήσει την 33η Ολυμπιάδα.

Καλή επιτυχία λοιπόν!».

Δείτε επίσης τα βίντεο:

Με πληροφορίες από Onlarissa.gr