ΕΛΛΑΔΑ

H αφρικανική σκόνη «τύλιξε» την Αττική με την ορατότητα να είναι ελάχιστη - Οι οδηγίες πνευμονολόγων

H αφρικανική σκόνη «τύλιξε» την Αττική με την ορατότητα να είναι ελάχιστη - Οι οδηγίες πνευμονολόγων
meteo

Πορτοκαλί «έχει βαφτεί» από χθες η Αθήνα με την αφρικανική σκόνη να ταλαιπωρεί και πάλι την πρωτεύουσα κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο.

Σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας θύμιζε η εικόνα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής με την ατμόσφαιρα σήμερα λόγω της αφρικανικής σκόνης να δημιουργεί εικόνες απόκοσμες.

Το χρώμα της πόλης έχει αλλάξει σε πορτοκαλί με τους πολίτες να απαθανατίζουν τη στιγμή και να τη μοιράζονται στα Social Media.

Όπως αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες η νέα μεταφορά σωματιδίων σκόνης από τη Σαχάρα, συνθέτει ένα σχεδόν απόκοσμο σκηνικό για την πόλη, ταλαιπωρώντας λίγο ως πολύ την πλειοψηφία των πολιτών «με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα», όπως έχει επισημάνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Οι οδηγίες του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου για την αφρικανική σκόνη

Για το κύμα αφρικανικής σκόνης που έχει «σκεπάσει» τη χώρα μας και αναμένεται να αποχωρήσει, από αύριο μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκονται οι πολίτες που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες. O Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν τόσο οι ευπαθείς ομάδες, όσο και οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα, αλλά δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από χρόνια νόσο.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έχουν το παραμικρό πρόβλημα. Εκείνοι που έχουν πρόβλημα μία μέρα σαν τη σημερινή είναι όσοι πάσχουν από κάποια νόσο του αναπνευστικού συστήματος όπως άσθμα ή από αλλεργική ρινίτιδα», είπε αρχικά στο Newsbomb.gr.

«Τα άτομα αυτά πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους προκειμένου να λάβουν οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσουν την αγωγή τους, συνήθως χρειάζεται μία μικρή εντατικοποίηση της αγωγής», πρόσθεσε.

«Σε αυτά τα άτομα δημιουργούνται συμπτώματα διότι έχουν φλεγμονή, αυτή η φλεγμονή επιτείνεται όταν εισπνέουν τα αιωρούμενα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο κατηγορίες ανθρώπων, η πρώτη είναι τα άτομα που γνωρίζουν το πρόβλημα τους και η δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα χωρίς να ξέρουν ότι έχουν κάποια νόσο. Η δεύτερη κατηγορία πρέπει να επισκεφτεί γιατρό να εξεταστούν, να διαγνωστούν και να λάβουν αγωγή. Δεν είναι καθόλου φυσιολογικό να έχουν έντονα συμπτώματα όπως βήχα, δύσπνοια, φτέρνισμα. Αν έχουν έντονα συμπτώματα είναι πιθανό να έχουν κάποια νόσο την οποία δεν γνωρίζουν», είπε ο καθηγητής.

H αφρικανική σκόνη «κάλυψε» τον αττικό ουρανό - Aπόκοσμες πορτοκαλί εικόνες

Η αφρικανική σκόνη, σε αυτή τη φάση, παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα και δεν προβλέπεται υποχώρηση της εντός των επομένων ωρών.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί φωτογραφίες όπως τις κατέγραψε η κάμερα του φωτορεπόρτερ Χάρη Γκίκα:

Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα.

Δείτε φωτογραφίες από την Αττική:

Ενδεικτικά, θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή αλλά και να θωρακίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τουλάχιστον μέχρι αύριο το μεσημέρι όπου, σύμφωνα με το meteo, θα έχει μειωθεί σημαντικά η παρουσία της, καθώς οι άνεμοι θα γυρίσουν σε δυτικούς.

Ως εκ τούτου για τις προσεχείς ώρες πρέπει να περιορίσουμε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.

Δείτε εικόνες από την Κηφισιά:

Συνιστούν προσοχή οι ειδικοί

Η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το κοκτέιλ σκόνης και λασποβροχής φαίνεται πως θα συνεχιστεί για δύο 24ωρα ακόμα.

Όσο η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή σε ανθρώπους με ήδη επιβαρυμένο ιστορικό.

«Σαφώς και η παρουσία αυξημένων σωματιδίων σκόνης επιφέρει διάφορα προβλήματα τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο καρδιαγγειακό με την έννοια ότι διεγείρει την ανάπτυξη φλεγμονής σε συστήματα τα οποία ήδη πάσχουν με αποτέλεσμα να έχουμε εξάρσεις», είπε η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος και εντατικολόγος της ΜΕΘ «Σωτηρία».

Καλό θα ήταν, μέχρι να αποχωρήσει το φαινόμενο, άνθρωποι με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

«Σε αυτή τη φάση θα πρέπει οι άνθρωποι οι οποίοι παρουσιάζουν κάποια χρόνια προβλήματα να προσέχουν. Εννοούμε ότι θα πρέπει να αποφεύγουν την παρουσία τους στους εξωτερικούς χώρους, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, να παραμένουν όσο γίνεται στους εσωτερικούς χώρους», συμπλήρωσε η Σοφία Πουρίκη.

Και αν η σκόνη απομακρυνθεί για λίγο, φαίνεται πως θα επιστρέψει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η αφρικανική σκόνη θα υποχωρήσει από την Πέμπτη, ωστόσο δια δύο ακόμα ημέρες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Κρύφτηκε» η Καλαμάτα από τη σκόνη

H Καλαμάτα είναι σκεπασμένη από ένα σύννεφο σκόνης. Ο ουρανός είναι κόκκινος ενώ η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Αυτοκίνητα έχουν καλυφθεί από τη σκόνη της Σαχάρας ενώ η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με το messinialive, οι θυελλώδεις νοτιάδες έχουν φέρει ποσότητες σαχαριανής σκόνης, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Η αφρικανική σκόνη έχει πνίξει από το πρωί της Τρίτης και περιοχές της Ηλείας.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι της Τρίτης είχε «σκαρφαλώσει» στους 32 βαθμούς Κελσίου, όπου σε συνδυασμό με τον ισχυρό θερμό άνεμο που φυσά αλλά και την αφρικανική σκόνη, συνθέτουν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά πάντως, η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί από την ατμόσφαιρα από το πρωί της Τετάρτης (24.4.2024) και μέχρι το μεσημέρι θα έχει μειωθεί σημαντικά.

Η πρόγνωση του καιρού της Τετάρτης

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.

Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου τις νυχτερινές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες στο νότιο Αιγαίο.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 7 με 8, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

Σχετικές ειδήσεις