ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν οι γονείς μαθητών εξαιτίας «πλάκας» στα μηχανογραφικά

Συνελήφθησαν οι γονείς μαθητών εξαιτίας «πλάκας» στα μηχανογραφικά

Μία κακόγουστη «πλάκα» με την συμπλήρωση των μηχανογραφικών που σκέφτηκε να κάνει ένας 18χρονος μαθητής σε έναν άλλον και ο άλλος με την σειρά του στον πρώτο, προκάλεσαν όχι μόνο αναστάτωση στους ίδιους ..αλλά και στους γονείς τους.

Από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος των δύο πατεράδων τους για πλαστογραφία και απάτη με υπολογιστή, καθώς οι ...νεαροί μαθητές χρησιμοποίησαν τους υπολογιστές των σπιτιών τους, όπου οι γραμμές ήταν ..στα ονόματα των γονέων τους. Είχε προηγηθεί καταγγελία για πλαστές δηλώσεις μηχανογραφικών δελτίων συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μετά από ψηφιακή έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα «ίχνη» των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέσω των οποίων υποβλήθηκαν οι πλαστές δηλώσεις των μηχανογραφικών δελτίων.

mhxanografiko1

Για την υπόθεση αυτή υπεβλήθη, προ ημερών, έγκληση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από τους δύο 18χρονους, τελειόφοιτους Λυκείου, που διαμένουν στην Αθήνα. Ειδικότερα, οι δύο 18χρονοι κατήγγειλαν, ότι δεν μπορούσαν να υποβάλλουν μηχανογραφικά δελτία συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου, γιατί άγνωστα άτομα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία τους, είχαν ήδη υποβάλλει πλαστά μηχανογραφικά δελτία, με αποτέλεσμα οι κωδικοί πρόσβασης στην ιστοσελίδα να «κλειδωθούν». Ακολούθησε σχετική αλληλογραφία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και στο πλαίσιο εκτεταμένης αστυνομικής έρευνας, προέκυψαν, μετά από ψηφιακή ανάλυση, ως κάτοχοι των ηλεκτρονικών ιχνών οι πατεράδες των μαθητών, οι οποίοι διαμένουν στην Αθήνα.

Κατά την προανάκριση, αντιλήφθηκαν και οι ίδιοι οι μαθητές, πως οι ίδιοι ήταν υπεύθυνοι για όλο αυτό το μπλέξιμο, ο ένας σε βάρος του άλλου. Αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξηγούν πως αυτά είναι αποτελέσματα μη επιλογής πιο ασφαλών κωδικών για την χρήση του συστήματος, με αποτέλεσμα οι νεαροί να χρησιμοποιούν απλούς κωδικούς που ..οι συμμαθητές τους μπορούν να μάθουν εύκολα και να σκεφτούν να κάνουν μία σίγουρα ..κακόγουστη φάρσα.