ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι φαρμακοποιοί για το αναδρομικό rebate

Μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι φαρμακοποιοί για το αναδρομικό rebate

Στην Ελληνική Δικαιοσύνη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προετοιμάζεται να προσφύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατά της κατάργησης του νόμου Στουρνάρα που αφορά το rebate των φαρμακείων.

Ο ΠΦΣ καταγγέλλει την κυβέρνηση για «λαθροχειρία» και απαράδεκτες μεθοδεύσεις στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που αυτοαναίρεσαν την κυβέρνηση, με την κατάργηση του νόμου Στουρνάρα 4093/2012 σε ότι αφορά το rebate.

Συγκεκριμένα μέχρι τώρα ο Νόμος προέβλεπε να δίνουν τα φαρμακεία rebate (έκπτωση) στον ΕΟΠΥΥ εφόσον ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε εμπρόθεσμα.

Όμως τώρα που ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει ποτέ εμπρόθεσμα, ζητούν από τα φαρμακεία να πληρώσουν rebate αναδρομικά από 1/1/2012, επιβαρύνοντας το κάθε φαρμακείο από 5.000-50.000 ευρώ, ανάλογα με τον τζίρο του.

Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Θόδωρος Αμπατζόγλου τόνισε σε δήλωσή του ότι «η μεθόδευση αυτή είναι εμπαιγμός! Η πρωτοφανής αυτή διάταξη δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τους φαρμακοποιούς. Δεν φθάνει που μας κρατάνε απλήρωτους, μας ζητούν και χρήματα που δεν δικαιούνται. Απαράδεκτα πράγματα.»

Ο ΠΦΣ, αποφάσισε:

- Καταφεύγει άμεσα στην δικαιοσύνη για να ακυρώσει αυτήν την μεθοδευμένη, απαράδεκτη και αντισυνταγματική διάταξη.

- Καταγγέλλει τον τρόπο νομοθέτησης ως αντισυνταγματικό και αντικοινοβουλευτικό

- Τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό να αλλάζουν οι νόμοι «σαν τα πουκάμισα» ερήμην της Βουλής και να επιβαρύνονται διαρκώς οι ίδιοι και οι ίδιοι.

- συνεδριάζει το Δ.Σ. του Συλλόγου αύριο για να πάρει αποφάσεις κινητοποιήσεων.