ΕΛΛΑΔΑ

Ευθύνη σε ιδιοκτήτες παιδότοπου για «παιδόφιλο» υπάλληλό του

Ευθύνη σε ιδιοκτήτες παιδότοπου για «παιδόφιλο» υπάλληλό του

Συνευθύνη σε ιδιοκτήτες παιδότοπου για την... αρρωστημένη συμπεριφορά παιδοψυχαγωγού που απασχολούσαν και ασέλγησε σε ανήλικο αναγνώρισε ο Άρειος Πάγος υποχρεώνοντάς τους να καταβάλουν αποζημίωση ύψους 44.000 ευρώ στους γονείς του θύματος.

Σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση, η οποία επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο οι επιχειρηματίες όφειλαν να ελέγξουν το βιογραφικό και την προσωπικότητα του παιδοψυχαγωγού λαμβάνοντας μάλιστα μέριμνα για την ασφαλή φύλαξη και διασκέδαση των ανηλίκων.

Κατά του ς ανώτατους δικαστές υπάρχει αντικειμενική ευθύνη των συνιδιοκτητών του παιδότοπου για την αποκατάσταση της ζημίας που προκάλεσε ο υπάλληλός τους, καθώς εάν ο τελευταίος είχε άλλη επαγγελματική απασχόληση θα ήταν «εξαιρετικά δύσκολο να επιτύχει τον νοσηρό σκοπό του».

Το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2003 όταν οι γονείς συνόδευσαν το εννιάχρονο τότε παιδί τους σε παιδικό πάρτι που έγινε σε παιδότοπο εκτός των Αθηνών.

Πριν τελειώσει το πάρτι ο εννιάχρονος έτρεξε στους γονείς τους και ζήτησε επίμονα να φύγουν. Κατά την επιστροφή τους στο σπίτι ο ανήλικος παραπονιόταν έντονα για πόνο στα γεννητικά του όργανα. Στη συνέχεια αποκάλυψε στους γονείς τους ότι ο παιδοψυχαγωγός είχε βάλει κατ' επανάληψη το χέρι του μέσα στο παντελόνι του μικρού παιδιού και χάιδευε τα γεννητικά του όργανα.

Αμέσως ,οι γονείς πήγαν το παιδί στο γιατρό , ο οποίος διαπίστωσε ασέλγεια σε βάρος του εννιάχρονου. Τελικά, ο παιδοψυχαγωγός καταδικάστηκε για αποπλάνηση ανηλίκου από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο αλλά οι γονείς τράπηκαν και κατά των ιδιοκτητών του παιδότοπου, διεκδικώντας αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.