ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός υπηρεσίας δύο δημόσιοι υπάλληλοι με σφραγίδα του ΣτΕ

Εκτός υπηρεσίας δύο δημόσιοι υπάλληλοι με σφραγίδα του ΣτΕ

Οριστικά εκτός υπηρεσίας τέθηκαν με αμετάκλητες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δύο δημόσιοι υπάλληλοι. Πρόκειται για έναν ανθυπαστυνόμο της υποδιεύθυνσης Αττικής και έναν υπάλληλος υπουργείου.

Ο πρώτος αν και... υπηρέτης του νόμου και της τάξης έκλεψε τραπεζικές κάρτες αναλήψεων από πολίτη που είχε προσαχθεί για υπόθεση διακίνησης λαθρομεταναστών και στη συνέχεια πραγματοποίησε από ΑΤΜ αναλήψεις 6.368 ευρώ. Ο δεύτερος υπάλληλος υπουργείου μέσα σε ένα χρόνο δεν... πάτησε το πόδι του στην υπηρεσία του 110 μέρες, καθώς δήλωσε αλκοολικός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας ο ανθυπαστυνόμος της ΕΛΑΣ τον Νοέμβριο του 2001, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία αφήρεσε (όπως ομολόγησε και ο ίδιος) κατά την ώρα της έρευνας που έκανε σε τσάντα ιδιώτη τις κάρτες αναλήψεως τριών τραπεζών. Από σημειωματάριο που βρισκόταν μέσα στην τσάντα πληροφορήθηκε τους αριθμούς των PIN και ενώ ο ιδιώτης βρισκόταν ακόμη στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών, ο ανθυπαστυνόμος πραγματοποίησε αναλήψεις συνολικού ποσού 6.368 ευρώ από μηχανήματα αυτομάτων συναλλαγών (ΑΤΜ), τα οποία βρίσκονταν μέσα στη ΓΑΔΑ στην οδό Αχαρνών και στην Πλατεία Κολωνακίου. Επίσης, βρέθηκαν στην κατοχή του πέντε δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων, τα οποία ανακαλύφθηκαν σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι και στο αυτοκίνητό του.

Ο υπάλληλος του υπουργείου το 2003 απουσίασε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του για 110 εργάσιμες μέρες καθώς –όπως στη συνέχεια ισχυρίστηκε- αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας λόγω της χρόνιας εξάρτησης από το αλκοόλ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό της ικανότητάς του να αντιληφθεί τις συνέπειες των πράξεών του.

Μάλιστα, προσκόμισε στο δικαστήριο γνωμάτευση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο οποίο νοσηλεύθηκε.

Ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι τα στοιχεία που προσκόμισε ο υπάλληλος «δεν είναι ικανά να οδηγήσουν σε κρίση περί ικανότητας του προς καταλογισμό της αποχής του» από την υπηρεσία του. Και αυτό γιατί, οι βεβαιώσεις που προσκόμισε δεν αφορούν το κρίσιμο διάστημα του 2003, αλλά σε μεταγενέστερα έτη.