ΕΛΛΑΔΑ

Πλειστηριασμοί γίνονται κανονικά και καθημερινά

Πλειστηριασμοί γίνονται κανονικά και καθημερινά

200.000 διαταγές πληρωμής και 4.000 οχήματα εκποιούνται ετησίως

Μπορεί η κουβέντα για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας να έκλεισε απότομα την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο εκποιήσεις ιδιωτικής περιουσίας γίνονται κανονικά.

Καθημερινά σε πολλά ειρηνοδικεία της χώρας βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα και οχήματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μόνο σε ένα πρωινό σε ένα τμήμα ειρηνοδικείου που εξέταζε εντολές πληρωμής, βγήκαν στο σφυρί σπίτια αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Δανειοληπτών και Καταναλωτών, εκκρεμούν περισσότερες από 200.000 διαταγές πληρωμής προς το Δημόσιο μόνο για το 2012, εκ των οποίων στις 40.000 περιπτώσεις συντάχθηκαν κατασχετήριες εκθέσεις για περιουσίες περισσότερων από 2.500 Ελλήνων. Αριθμός ρεκόρ πλειστηριασμών καταγράφηκε στις 17 Απριλίου, όταν 15 σπίτια, αγροτεμάχια ή καταστήματα κατασχέθηκαν για οφειλές πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευάγγελος Κρητικός, τόνισε πως οι τράπεζες προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεπεράσουν το σκόπελο της νομοθεσίας που απαγορεύει τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας με αξία κάτω των 200.000 ευρώ, γεγονός που χρησιμοποιείται διασταλτικά σε πολλές περιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως κατασχέθηκε σπίτι πριν λίγες ημέρες, για δάνειο σε ελβετικό φράγκο, το οποίο λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας ξεπέρασε σε αξία τα 200.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή βέβαια, δίχως καμία αναστολή, συνεχίζονται οι εκποιήσεις αυτοκινήτων από τράπεζες, με τα τελευταία νούμερα να αγγίζουν τα 4.000 ετησίως.