ΕΛΛΑΔΑ

Σε αναζήτηση στέγης χιλιάδες φοιτητές

Σε αναζήτηση στέγης χιλιάδες φοιτητές

Οικονομικά σπίτια ψάχνουν χιλιάδες πρωτοετείς και στη Θεσσαλονίκη - Βοηθός τους η ηλεκτρονική υπηρεσία του Πανεπιστημίου


Στην ιστοσελίδα του Τμήματος Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τουλάχιστον 3000 καταχωρήσεις ακινήτων προς ενοικίαση πραγματοποιούνται - σε ετήσια βάση - με στόχο να βοηθηθούν οι πρωτοετείς - κυρίως - φοιτητές να βρουν το σπίτι που θα "στεγάσει" τη νέα τους ζωή.

Η υπηρεσία εύρεσης στέγης, που εξυπηρετεί βασικές ανάγκες των φοιτητών, υπάρχει εδώ και μια εικοσαετία αλλά από το 2007 και έπειτα, "εισήλθε" στο διαδίκτυο. Η ιστοσελίδα (dps.web.auth.gr) είναι "ζωντανή" κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, τροφοδοτείται και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον φοιτητών όχι μόνο από το ΑΠΘ, αλλά και από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) καθώς και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η προϊστάμενη του Τμήματος Σπουδών ΑΠΘ Ελένη Χρυσοβελίδου.

"Η προσπάθεια είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή περιγραφή" εξηγεί η κ. Χρυσοβελίδου και σημειώνει πως η υπηρεσία εύρεσης στέγης έγινε ηλεκτρονική από το 2007 και έπειτα για να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους πρωτοετείς να κάνουν τα πρώτα τους ... "βήματα" στην πόλη και το πανεπιστήμιο.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η προϊσταμένη του Τμήματος Σπουδών του ΑΠΘ, ο αριθμός των φοιτητών δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος, αφού οι εγγεγραμμένοι δεν έπεσαν ποτέ κάτω από τα 7500 άτομα.

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Απαντώντας στα παράπονα των μεσιτών ότι, η υπηρεσία εύρεσης στέγης του ΑΠΘ ακυρώνει τη δουλειά τους (σ.σ. ο σύλλογος των μεσιτών έχει αποστείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας), η κ. Χρυσοβελίδου τονίζει ότι σε καμιά περίπτωση δεν ακυρώνεται η δουλειά των παραγόντων της αγοράς που απασχολούνται επαγγελματικά σε αυτόν τον κλάδο.

"Η ιστοσελίδα μας δεν δημιουργήθηκε για να είναι ανταγωνιστική των μεσιτών" ξεκαθαρίζει, επισημαίνοντας ότι η συλλογιστική της επιτροπής ήταν να εκλείψει "το χάλι με όλα τα χαρτιά 'ενοικιάζεται' τα οποία βρίσκονταν παντού στην πανεπιστημιούπολη"
Μάλιστα, στον σχετικό ιστότοπο υπάρχει και σύνδεσμος (link), ο οποίος "μεταφέρει" τον επισκέπτη σε ιστοσελίδα με πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας κτηματομεσιτών.

Στόχος του Τμήματος Σπουδών είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι πρωτοετείς και γι' αυτό το λόγο, ομάδες εθελοντών μεταπτυχιακών φοιτητών τους ενημερώνουν για ό,τι χρειάζονται.

Μείωση 10% των τιμών των ενοικίων

Οι τιμές των ενοικίων διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη έχουν σημειώσει πτώση 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών αστικών συμβάσεων Θεσσαλονίκης Κώστας Τζάρος, προσθέτοντας ότι πολλοί είναι και οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που είναι πρόθυμοι να διαπραγματευθούν προς τα κάτω την τιμή του ενοικίου.

Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, οι ιδιοκτήτες φαίνεται ότι βάζουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, "νερό στο κρασί" τους σχετικά με τη διαμόρφωση της τελικής τιμής του ενοικίου και οι ενοικιαστές πως "προσγειώνονται" στην πραγματικότητα, ζητώντας ό,τι πραγματικά χρειάζονται.

Ο κ. Τζάρος τόνισε ότι η αναζήτηση κατοικίας από φοιτητές κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, πλέον, οι περισσότεροι ζητούν αυτόνομο διαμέρισμα.

Οι φοιτητές ψάχνουν οικονομικές λύσεις ενοικίασης διαμερισμάτων σε καλή κατάσταση με "ταβάνι" τα 250 ευρώ, είπε ο κ. Τζάρος ενώ οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να συγκατοικήσουν.

Διαβάστε επίσης:

«Πρωταθλητής» των Πανελλαδικών ο μαθητής που λιποθύμησε

Επαναφορά της βάσης του «10» και αυστηρότερη εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Τι θα ισχύσει με τις μετεγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ