ΕΛΛΑΔΑ

Προβλήματα στην ανακατασκευή του κινηματογράφου Αττικόν

Προβλήματα στην ανακατασκευή του κινηματογράφου Αττικόν

Ούτε τη νέα χρονιά πιθανότατα δε θα λειτουργήσουν οι κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων, οι οποίοι είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές από αγνώστους.

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της 12ης Αυγούστου 2012, "άγνωστοι" πυρπόλησαν κυριολεκτικά το κέντρο της Αθήνας, με πολλά ιστορικά κτίρια να καταστρέφονται. Ανάμεσα τους και το εντυπωσιακό κτίριο που στέγαζε τους κινηματογράφους και στην αρχική τους μορφή αποτύπωνε σχέδια του Έρνεστ Τσίλερ.

Σήμερα, το διατηρητέο κτίριο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές κυρίως στην πρόσοψη του και το φουαγιέ. Αν και αρχικά το Ίδρυμα Δεκόζη Βούρου, στο οποίο ανήκει το κτίριο δήλωσε πως δεν έχει τους πόρους για την ανακατασκευή, ωστόσο με μία πιο ψύχραιμη προσέγγιση πέτυχε να συγκεντρώσει τα 3/4 του ενός εκατομμυρίου που απαιτούνταν. Για να συνεχιστούν όμως οι εργασίες απαιτούνται και τα υπόλοιπα χρήματα, γεγονός που έχει κινητοποιήσει το Δήμο Αθηναίων, μιας και η αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας είναι μείζονος σημασίας.

Οι μοναδικοί διαθέσιμοι πόροι, βρέθηκαν στα ταμεία της Περιφέρειας Αθηνών για τους πυρόπληκτους της 12ης Φεβρουαρίου, ωστόσο λόγω των νομικών κολλημάτων απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Το ζήτημα μάλιστα έχει φτάσει στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος θα λάβει και την τελική απόφαση για το θέμα.