ΕΛΛΑΔΑ

Τιμοκατάλογο ναρκωτικών διαμόρφωσε η ΕΛ.ΑΣ

Τιμοκατάλογο ναρκωτικών διαμόρφωσε η ΕΛ.ΑΣ

Σε μία πρωτοποριακή κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα προχώρησαν οι δικαστικές αρχές σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

Με δεδομένο το πρόβλημα που είχε αντιμετωπίσει η Δικαιοσύνη στην απονομή ποινών για τις υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών λόγω της υποκειμενικής κρίσης για την αξία των κατασχεθέντων ποσοτήτων, η Δίωξη Ναρκωτικών και ο Άρειος Πάγος κατάρτισαν από κοινού τιμοκατάλογο ναρκωτικών ουσιών προκειμένου να αποφεύγεται το φαινόμενο δυσανάλογων ποινών.

Σύμφωνα με νομικούς, οι χρήστες είναι πλέον περισσότερο προστατευμένοι, καθώς η έννοια του "προσδοκώμενου οφέλους", που καθορίζει και την τελική ποινή, θα είναι περισσότερο ξεκάθαρη. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, το όριο του ύψους του προσδοκώμενου οφέλους καθορίζεται στα 75.000 ευρώ για την ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν το οικονομικό όφελος περάσει αυτό το όριο, τότε είναι δυνατή ακόμα και η καταδίκη σε ισόβια.

Αιτία για τη ρύθμιση πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένα έγγραφο του Εισαγγελέα του Αρείου πάγου προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με το οποίο ζητούνταν να βρεθεί λύση στις μεγάλες αποκλίσεις που εμφάνιζαν αστυνομικοί στις καταθέσεις τους στα δικαστήρια όπου πηγαίνουν μάρτυρες. Έπειτα από τη σχετική επικοινωνία λοιπόν, καταρτίστηκε ο ενδεικτικός πίνακας τιμών, ο οποίος θα χρησιμοποιείται πλέον ως "οδηγός" για τις αποφάσεις.

Όπως πάντως διευκρινίζουν νομικοί, δε λείπουν ωστόσο και τα παράδοξα, καθώς ένας έμπορος ναρκωτικών που θα πουλήσει σε ένα βαποράκι ναρκωτικά ύψους 45.000 ευρώ, θα καταδικαστεί σε μικρότερη ποινή από εκείνον που θα πουλάει μικρότερες δόσεις και θα αποκομίσει 80.000 από τις "αγοραπωλησίες".