ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς καρπό πως θα δουλέψουν φέτος τα ελαιοτριβεία;

Χωρίς καρπό πως θα δουλέψουν φέτος τα ελαιοτριβεία;

Οι ελαιοκαλλιεργητές της Ηλείας είναι σε απόγνωση εξαιτίας της πρωτοφανούς ακαρπίας που έπληξε τους ελαιώνες εξίσου στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι ελαιοτριβείς.

Δεν είναι υπερβολή να αναφερθεί ότι σε ορισμένες από τις περιπτώσεις μικρά ελαιοτριβεία σε περιοχές με μεγάλο ποσοστό ακαρπίας στο νομό ενδέχεται να μην ανοίξουν καν, αφού κρίνεται ασύμφορη η λειτουργία τους όταν υπάρχει ελάχιστη προσκόμιση ελαιοκάρπου. Το πρόβλημα αναμένεται να τεθεί «επί τάπητος» στην πρώτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Ελαιοτριβέων η οποία θα γίνει στις αρχές Νοεμβρίου όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Βασιλακόπουλος, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στο Λάνθι . Εκείνο το οποίο έχει τονίσει ο κ Βασιλακόπουλος ήταν η πολιτεία δεν πρόκειται να αποζημιώσει τους ελαιοτριβείς για τις απώλειες που θα έχουν και αυτό θα είναι στα μείον της φετινής χρονιάς.

Όπως δήλωσε, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Σωτήρης Λαμπρόπουλος, το πρόβλημα είναι παροδικό και εμφανίζεται μόνο στη φετινή παραγωγή, εξαιτίας του πρώιμου καύσωνα που σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο, οπότε και τα ελαιόδεντρα βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας. «Προκλήθηκε βλάβη στη γονιμοποίηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ακαρπία στα ελαιόδεντρα, τα οποία όμως, θα επανέλθουν τις επόμενες χρονιές. Είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ηλεία έχει επηρεάσει πάρα πολλές περιοχές, όπως η Αχαία, η Μεσσηνία, η Κόρινθος και η Αιτωλοακαρνανία και σε κάθε περίπτωση θα έχει συνέπειες», ανέφερε ο κ. Λαμπρόπουλος.

πηγη kyparissianews.gr