ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Μεγάλη έρευνα του newsbomb.gr - Τεράστιες οι απώλειες στα ταμεία του κράτους - Δεν αρκούν μόνο οι έλεγχοι των διωκτικών αρχών.

Ανίκανη εμφανίζεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ακανθώδες θέμα-πληγή για τα δημόσια έσοδα, του λαθρεμπορίου καπνού! Η αβάσταχτη φορολογία, η αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των βιομηχανοποιημένων καπνών είναι ότι καλύτερο για τους λαθρέμπορους να ενισχύσουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) η αύξηση των φόρων τα τελευταία χρόνια στρέφει όλο και περισσότερους καπνιστές στον λαθραίο καπνό. Τα μεγέθη είναι τεράστια αν σκεφτεί κανείς ότι ένα κιλό καπνού στη νόμιμη αγορά πωλείται 200 ευρώ και στην παράνομη 20 ευρώ το κιλό!

6013-tsigara2

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει ίσως τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρώπη, τα έσοδα από τον καπνό μειώθηκαν το 2012 σε 2,7 δισ., συγκριτικά με το 2011 που ήταν 3,4 δισ.

Το κάπνισμα στην Ελλάδα έχει γίνει φθηνό και κυρίως λαθραίο. Το δημόσιο ταμείο εκτιμάται πως χάνει κάθε χρόνο περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Όμως έχει σημασία να παρατηρήσει κάποιος και τις παράπλευρες απώλειες. Για παράδειγμα, το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης, έκλεισαν 3.000 περίπτερα και έμειναν άνεργοι 12.000 άνθρωποι!

astynomia6 12-9-2013

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, που επικαλείται στην έρευνα του το ΚΕΠΕ, οι απώλειες θέσεων εργασίας στο λιανεμπόριο φτάνουν έως και τις 2.000 μόνο για το έτος 2012. Ταυτόχρονα το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 4.000 αδήλωτες θέσεις εργασίας στο παραεμπόριο λαθραίων τσιγάρων.

tsigara 2

Δεν υπάρχει επίσημος φορέας στη χώρα που να μην πιστοποιεί την δραματική αύξηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης κι από την άλλη με αυτήν την παραδοχή να μην αναδεικνύει την αδυναμία της κυβέρνησης να στοχεύσει στα βαθιά και δύσκολα πέραν των συλλήψεων και κατασχέσεων που γίνονται σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο και σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας. Μπροστά στο τεράστιο κύκλωμα με τα δυσθεώρητα κέρδη, οι συλλήψεις αποτελούν ημίμετρα. Με απογυμνωμένο τον ελεγκτικό μηχανισμό στα τελωνεία, το θέμα αποκτά δραματικές διαστάσεις.

tsigara 3

Οι προβλέψεις δεν είναι και οι καλύτερες. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το 2013 το παράνομο εμπόριο τσιγάρων έφτασε το 20% σε αντίθεση με το 2012 που κυμαίνονταν στο 13,4%. Την ίδια ώρα σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η συνολική χασούρα για τα κράτη μέλη ετησίως ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως...

Διαβάστε ακόμη:

Ένωση Καπνοπολών: 20πλασιασμό προστίμων για τα λαθραία τσιγάρα

Ερώτηση Κακλαμάνη για το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων

Ποσότητα-μαμούθ: Κατασχέθηκαν 27.200 λαθραία τσιγάρα

Πάνω από 1 δις χάνει το κράτος από το λαθρεμπόριο τσιγάρων