ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 1 δις χάνει το κράτος από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Πάνω από 1 δις χάνει το κράτος από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Με ερώτηση τους προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έξι βουλευτές της Ν.Δ φέρνουν και πάλι στη Βουλή το θέμα των λαθραίων τσιγάρων.


Την ώρα που η κυβέρνηση λαμβάνει σκληρά μέτρα για να καλυφθούν τα κενά του Προϋπολογισμού, το λαθρεμπόριο τσιγάρων οργιάζει στη χώρα μας. Περίπου 1 δισ, χάνεται από τα ταμεία του Δημοσίου, γιατί ο νόμος για την τοποθέτηση συστήματος ιχνηλασιμότητας έχει μπει στο συρτάρι.

Έξι βουλευτές της Ν.Δ, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με την απώλεια χρημάτων από το ανεξέλεγκτο λαθρεμπόριο τσιγάρων που ανθίζει στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Χριστογιάννης, ο Ηλίας Βλαχογιάννης, η Δάνη Τζαμτζή, ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, η Μαρία Αντωνίου και ο Χρήστος Κέλλας, απευθυνόμενοι στον Γ. Στουρνάρα, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει σκληρά μέτρα για να επιτύχει δημοσιονομική προσαρμογή και μείωση του ελλείμματος. Αναφέρουν επίσης, ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει άλλα οριζόντια μέτρα.

Πάνω από 1 δισ. στα ταμεία

Ιδιαίτερη μνεία κάνουν και στην εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας, το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει στο κράτος πολλά εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα κάνουν λόγο, για 800 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τους φορολογούμενους.

Να σημειωθεί, ότι η εγκατάσταση συστήματος ιχνηλασιμότητας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων προβλέπεται στον νόμο 3943 του 2011, στην παράγραφο 3 του άρθρου 25.

Οι έξι βουλευτές τονίζουν επίσης, ότι η εγκατάσταση του συστήματος δεν θα έχει καμία επιβάρυνση για τους Έλληνες φορολογούμενους, αντιθέτως τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

Προβλήματα από καπνοβιομηχανίες

Όπως αναφέρουν οι έξι βουλευτές στην ερώτηση τους, «πολλά εμπόδια φαίνεται να μπαίνουν από τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες του εξωτερικού που προωθούν ένα δικό τους σύστημα αυτοελέγχου, το οποίο όμως, εγείρει πολλά ερωτήματα. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης να παρθεί άμεσα η απόφαση για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου».

Και τελειώνουν, ρωτώντας τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα αν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του νόμου, που θα αποφέρει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Τι είναι το σύστημα ιχνηλασιμότητας;

Με το σύστημα ιχνηλασιμότητας η σήμανση των καπνικών προϊόντων γίνεται με μια ταινία νέων προδιαγραφών που δεν παραχαράσσεται. Η ταινία «διαβάζεται» με ειδικό μηχάνημα και με τον τρόπο αυτό εντοπίζεται αμέσως η «εφοδιαστική αλυσίδα» του προϊόντος, η οποία καθίσταται συνυπεύθυνη στην περίπτωση παράνομης εμπορίας.

Ετσι, όποιο τσιγάρο παράγεται ή εισάγεται στη χώρα μας από νόμιμες εταιρείες δεν θα μπορεί να διατεθεί λαθραία, γιατί θα εντοπίζεται αμέσως ο κατασκευαστής, ο εισαγωγέας και ο διακινητής του προϊόντος. Σημειώνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα λαθραία τσιγάρα παράγονται από νόμιμες εταιρείες για αγορές του εξωτερικού και γι' αυτό δεν δασμολογούνται. Επανεισάγονται λαθραία και διατίθενται στη μαύρη αγορά αδασμολόγητα. Με το σύστημα αυτό, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, γιατί θα εντοπίζεται αμέσως όποιος εμπλέκεται στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του προϊόντος αυτού.

Το Newsbomb.gr έχει αναδείξει πολλές φορές το θέμα του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και έχει καλέσει τους αρμόδιους να επέμβουν.

Διαβάστε επίσης:

Η μαφία του καπνού: Πού βρίσκονται τα κρησφύγετα των λαθρεμπόρων

Διακινούσαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων