ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα για τους ασθενείς κρατούμενους

Μέτρα για τους ασθενείς κρατούμενους

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου διέψευσε την ύπαρξη κρατουμένων που κοιμούνται σε στρώματα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπως απεικονίστηκε σε κάποιες φωτογραφίες.

"Δεν είμαστε περήφανοι για την κατάσταση στις φυλακές, το ότι έχουμε συνωστισμό είναι γεγονός αλλά στρώματα δεν υπάρχουν κάτω και όποιος θέλει μπορεί απροειδοποίητα να επισκεφθεί το χώρο να το διαπιστώσει".

Όπως είπε ο κ. Αθανασίου ο αυξανόμενος αριθμός των οροθετικών κρατουμένων, οι οποίοι το 2011 ήταν 45 και σήμερα φτάνουν τους 140 ανάγκασε το υπουργείο στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προς ανακούφισή τους, όπως η δημιουργία νέας πτέρυγας οροθετικών κρατουμένων στο συγκρότημα του Κορυδαλλού, χωρητικότητας 100 ατόμων.

Επιπλέον ήδη βρίσκεται στα χέρια του Υπουργού Υγείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ένταξη στο Ε.Σ.Υ. του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού, του ΨΚΚ (Ψυχιατρείο Κορυδαλλού) και του ΚΑΤΚ (Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων), με σκοπό την έκδοσή του εντός διμήνου, ώστε οι ανωτέρω θεραπευτικές μονάδες να έχουν μόνιμη, πλήρη και διαρκή υποστήριξη από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ.

Παράλληλα εγκρίθηκε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου η πρόσληψη 39 ιατρών και υπάρχει διαβεβαίωση από τον Υπουργό Οικονομικών ότι θα διατεθεί άμεσα η σχετική πίστωση για να γίνει ο διαγωνισμός με στόχο τις προσλήψεις εντός του έτους 2014.

Ακόμη με γνώμονα την ανακούφιση των ασθενών κρατουμένων :
Αποφασίστηκε η ένταξη στο Προεδρικό Διάταγμα για την ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκια) και ειδικά στο πιλοτικό πρόγραμμα 50 νοσηλευομένων κρατουμένων του ΝΚΚ.

Βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου ώστε η ήδη ψηφισθείσα διάταξη για την απόλυση με όρο ασθενών κρατουμένων να επεκταθεί μέχρι την 31-12-2014 και να ενταχθούν σε αυτήν και οι κρατούμενοι που έχουν αποδεδειγμένα ποσοστά αναπηρίας άνω του 67% ή 80%.

Τέλος, σχεδιάζεται η ίδρυση και λειτουργία του Νοσοκομείου κρατουμένων Θεσσαλονίκης ως τμήμα του ΚΚ Διαβατών, που θα εδρεύει (το τμήμα) στην ήδη ανεγερθείσα μονάδα του Νοσοκομείου Παπανικολάου. Θα λειτουργήσει με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ. Στόχος η λειτουργία εντός 6μηνου.

Διαβάστε επίσης: Κορυδαλλός: Δίωξη στον κρατούμενο που δημοσίευσε τις φωτογραφίες

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ: Φυλακές... κολαστήρια!

Νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού: Οι εικόνες ντροπής στα διεθνή ΜΜΕ