ΕΛΛΑΔΑ

Βάλτος: Λαθρανασκαφές ανακάλυψε ομάδα αρχαιλόγων

Βάλτος: Λαθρανασκαφές ανακάλυψε ομάδα αρχαιλόγων

Δυσάρεστες εκπλήξεις για τους αρχαιολόγους ανασκαφείς της περιοχής του Βάλτου που βρήκαν στο δρόμο τους κεριά, αδιάβροχα και εργαλεία...

Τα σπήλαια είναι μια άγνωστη και σπάνια κληρονομιά , περιβαλλοντική αλλά και ιστορική, για τον τόπο μας. Ελάχιστοι χαρισματικοί και με μεγάλο ψυχικό-σωματικό σθένος άνθρωποι είχαν το κουράγιο να τα εξερευνήσουν. Ένας από αυτούς είναι ο εκπαιδευτικός-βιολόγος Κώστας Μπακολίτσας, που επιλέγει σε πολλές περιπτώσεις το δρόμο συνεργασίας με την τοπική κοινωνία.

Δυστυχώς όμως αυτοί οι "ρομαντικοί των σπηλαίων" πέφτουν σε δυσάρεστες εκπλήξεις, ανακαλύπτοντας τη δράση επιτηδείων ακόμα και στη σκληροτράχηλη πλευρά αυτή της φύσης. Τρανταχτή απόδειξη η φωτογραφία που βλέπετε όπου απεικονίζει το εσωτερικό του σπηλαίου της Καλάνας που – όπως μας περιγράφει ο κ. Κ Μπακολίτσας – «βεβηλώθηκε» από αρχαιοκάπηλους. Οι επιτήδειοι, σύμφωνα με τη μαρτυρία-για ώρες έσκαβαν τρύπα περίπου 80 εκατοστών βάθους και διαμέτρου ενός μέτρου , 50 περίπου μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου και προς το εσωτερικό του, με τη βοήθεια των κεριών που βρήκαν στην είσοδο." Κοντά στην τρύπα βρήκαμε πολλά κεράκια λιωμένα 2 αδιάβροχα πεταμένα, και τα τοιχώματα του σπηλαίου μαυρισμένα" αναφέρει ο κ.Μπακολίτσας.

Εξερεύνηση έγινε και στο της «Κισσωτής» στα 160 μέτρα υψόμετρο όπου εντοπίστηκαν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν το ότι τα σπήλαια αυτά (αλλά κυρίως της «Κισσωτής») ήταν λατρευτικά σπήλαια του Πάνα και των νυμφών.Και σε αυτό όμως φαίνεται πως έγιναν λαθροανασκαφές καθώς βρέθηκαν δεκάδες σκάμματα ποικίλου βάθους, εγκαταλελειμμένα εργαλεία εκσκαφής και πολλά σκορπισμένα κεραμικά θραύσματα αγγείων.

Πηγή: agrinion.news