ΕΛΛΑΔΑ

Guardian: «Φακελάκια» πρωταγωνιστούν στην Ελλάδα της κρίσης

Guardian: «Φακελάκια» πρωταγωνιστούν στην Ελλάδα της κρίσης

Στο φαινόμενο της διαφθοράς στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο της βρετανική εφημερίδας Guardian.

Διαβάστε τι περιγράφει το άρθρο: "Όταν ένα ασανσέρ χάλασε στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο τεχνικός που πήγε να το φτιάξει βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη. Βρήκε πολλά φακελάκι. Aπόδειξη της γνωστής τακτικής δωροδοκίας των γιατρών, βρίσκονταν στον πυθμένα του φρεατίου"....

Η αθρογράφος δίνει το λόγο στην κοινωνιολόγο Αλίκη Μουρίκη, προκειμένου να "αναλύσει" το φαινόμενο.

"Η διαφθορά ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα της κρίσης. «Πράγματι, λόγω της οικονομικής πίεσης, οι λειτουργοί έχουν λιγότερες αναστολές για την αποδοχή δωροδοκίας απ' ό,τι πριν από την κρίση. Τα φακελάκια έπρεπε να είχαν μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας όταν οι πιστωτές ζήτησαν τη ριζική αλλαγή ενός δημόσιου τομέα που θεωρείται αιτία για τα οικονομικά δεινά της χώρας" είπε χαρακτηριστικά η κοινωνιολόγος.

Η δημοσιογράφος γράφειι πως με την άνοδο της φτώχειας και την αυξανόμενη ανεργία υπάρχει μεγαλύτερη κλίση προς την παρανομία, καθώς πολλοί καταστηματάρχες και επιχειρηματίες δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Επισημαίνει όμως ότι γι' αυτό φταίει και η πολιτεία, καθώς από τους κατηγορούμενους πολιτικούς για διαφθορά μόνο τρεις έχουν φτάσει σε δίκη και δύο έχουν φυλακιστεί.

Αναφορά κάνει στην φυλάκιση του πρώην υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, που είναι ο μόνος ψηλοβαθμός πολιτικός, που έχει φυλακιστεί.

Επισήμανση γίνεται και στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου, που όπως ενημερώνει "τον περασμένο μήνα "καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για την ψευδή δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του".

Το άρθρο συνεχίζει "Μαζί με τον πρώην δημάρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση και εκτίει ισόβια ποινή, είναι οι μόνοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που έχουν πληρώσει το τίμημα της παράβασης καθήκοντος".

Τέλος, παραθέτει δηλώσεις του πρόεδρου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας κ. Κώστα Μπακούρη, που είπε χαρακτηριστικά . «Σε μια τέλεια κοινωνία, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σωστά. Αν όμως η συνείδησή μας δεν εγγυάται την καλή συμπεριφορά, τότε ο νόμος πρέπει να την εξασφαλίσει. Η δεύτερη μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι το να εμφυσήσουμε αξίες στους πολίτες και για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να παρέλθει τουλάχιστον μια γενιά».

Σχετικές ειδήσεις