ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Τουλάχιστον 5 προσαγωγές στην πορεία μνήμης

Θεσσαλονίκη: Τουλάχιστον 5 προσαγωγές στην πορεία μνήμης

Τουλάχιστον πέντε άτομα προσήχθησαν ως ύποπτοι για τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της πορείας μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση έξι ετών από την ημέρα δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η μεγάλη σε όγκο πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 13.00. Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων, φορέων, συλλογικοτήτων και κινήσεων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, άρχισαν να καταφθάνουν μία ώρα νωρίτερα στην πλατεία Καμάρας, όπου δόθηκε το ραντεβού των διοργανωτών.

Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την οδό Τσιμισκή, όπου, στη συμβολή της με την Αγίας Σοφίας, μικρή μερίδα κουκουλοφόρων επιδόθηκε σε καταστροφές.

Οι άγνωστοι έσπασαν τις τζαμαρίες τριών εμπορικών καταστημάτων, πετώντας σε ένα απ’ αυτά κροτίδες, με συνέπεια να προκληθεί φωτιά, η οποία όμως σβήστηκε αμέσως χωρίς να κινδυνεύσουν πελάτες. Ακόμη, έριξαν μπογιές σε τράπεζες και επιχείρησαν να σπάσουν τις κάμερες ασφαλείας που αυτές διαθέτουν, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, τους οποίους πυρπόλησαν, «ξήλωσαν» με σφυριά κομμάτια μάρμαρου από το πεζοδρόμιο, ενώ πέταξαν βόμβα μολότοφ στους αστυνομικούς.

Οι τελευταίοι επενέβησαν, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, απομακρύνοντας τους κουκουλοφόρους, τους οποίους καταδίωξαν στην γύρω περιοχή.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, η κατάσταση ηρέμησε και ο κύριος όγκος της πορείας συνέχισε κανονικά. Λίγο αργότερα, η πορεία χωρίστηκε σε δύο τμήματα. Το ένα τμήμα -το μεγαλύτερο σε όγκο- κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου φτάνοντας εκεί οι διαδηλωτές διαλύθηκαν, ενώ το άλλο τμήμα κατέληξε στο κτίριο όπου στεγάζεται το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, από νωρίς έληξε η κατάληψη στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον». Είχε καταληφθεί τα προηγούμενα 24ωρα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.

Σχετικές ειδήσεις