ΕΛΛΑΔΑ

Norman Atlantic: Από τη Ρώμη ο συντονισμός της επιχείρησης

Norman Atlantic: Από τη Ρώμη ο συντονισμός της επιχείρησης

Από τις 10:00 σήμερα Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, ο συντονισμός της επιχείρησης απεγκλωβισμού των επιβατών του φλεγόμενου «Norman Atlantic» γίνεται από την ιταλική ακτοφυλακή, καθώς το πλοίο έχει περάσει σε περιοχή ευθύνης της Ιταλίας, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός

Σε δηλώσεις του ο κ. Νίκος Λαγκαδιανός υπογράμμισε ότι «το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης.

Όπως είπε, στην περιοχή «υπάρχουν 8 παραπλέοντα πλοία, ενώ έχουν ξεκινήσει δύο ρυμουλκά από την Πύλο και την Κέρκυρα, δύο πυροσβεστικά πλοιάρια από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα και ένα ρυμουλκό από την Ιταλία. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης ένα αεροσκάφος c-130 ενώ πέντε ελικόπτερα βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα και στο Ακτιο προκειμένου να συνδράμουν, εφόσον απαιτηθεί».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο Super Puma έχει απογειωθεί και προσπαθεί να προσεγγίσει το κινδυνεύον πλοίο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ από τους 478 (επιβάτες και πλήρωμα), 150 άτομα έχουν ήδη μετεπιβαστεί ήδη σε σωσίβια λέμβο του κινδυνεύοντος πλοίου και 42 εξ αυτών έχουν μετεπιβιβαστεί με ασφάλεια στο πλοίο «spirit of Piraeus» που είναι δίπλα του.

Όπως ανέφερε, επίσης, στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή, ενώ το επιβατηγό Cruise Europa έχει καθελκύσει με επιτυχία σωσίβια λέμβο προκειμένου να υπάρξει προσπάθεια μετεπιβίβασης επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, οι επιβάτες και πλήρωμα είναι διαφόρων εθνοτήτων, εκ των οποίων 234 είναι οι Έλληνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων , το πλοίο «Νorman Αtlantic» είναι ιδιοκτησίας του ιταλικού ναυπηγείου Visentini που έχει μελετήσει ένα νέο είδος σύγχρονων πλοίων RoRo με χαμηλή κατανάλωση.

Σχετικές ειδήσεις