ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Υπό κατάληψη τελεί το ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Υπό κατάληψη τελεί το ΑΠΘ

Υπό κατάληψη τελεί το ΑΠΘ από φοιτητές μετά την λήξη των επεισοδίων που σημειώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (19/3/2015).

Υπενθυμίζεται ότι, το απόγευμα της Πέμπτης (19/3) περίπου 100 άτομα, νεαρής ηλικίας, ντυμένα στα μαύρα, επιχείρησαν να σπάσουν την πόρτα της αίθουσας στον 7ο όροφο, όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος, στο Κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο φύλακες.

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Πρύτανη Ανθρώπινων Πόρων, καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Παρασκευή Αργυροπούλου - Πατάκα, από τη στιγμή που έγιναν γνωστοί οι τραυματισμοί, αλλά και η απόπειρα να παραβιαστεί η πόρτα του 7ου ορόφου με φωτιά, ενημερώθηκε η αστυνομία.

Για το συμβάν ενημερώθηκε επίσης και η Εισαγγελία από τον αναπληρωτή πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού, αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών Θεόδωρο Λαόπουλο. Στην Σύγκλητο δεν παρίστατο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, καθώς βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό.

Οι εργαζόμενοι και τα μέλη της Συγκλήτου, εγκλωβίστηκαν προς στιγμήν στην αίθουσα καθώς η προσπάθεια των φοιτητών να εισβάλουν στην αίθουσα προκάλεσε φθορές στην κλειδαριά της πόρτας, η οποία και μπλόκαρε. Εν τέλει απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή κλειδαρά που κλήθηκε στο σημείο προκειμένου να ανοίξει την πόρτα.

Οι αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ, φρόντισαν να αποχωρήσει πρώτα όλο το προσωπικό και οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, ενώ οι ίδιοι έφυγαν τελευταίοι από το κτίριο.

Η κ. Πατάκα με δηλώσεις στο ΑΠΕ- ΜΠΕ νωρίτερα, ανέφερε πως: «προτεραιότητα είναι να μπορέσει το προσωπικό που έχει εγκλωβιστεί στον 7ο όροφο, να αποχωρήσει με ασφάλεια από το κτίριο. Όμως το κτίριο δε μπορεί να εκκενωθεί, αν δεν ανοίξει η πόρτα, που προσπάθησαν να καταστρέψουν οι φοιτητές και αν δεν αποχωρήσουν όσοι παραμένουν στις σκάλες», προσθέτοντας ότι «για κανένα αίτημα, δε μπορούμε να δεχθούμε να κινδυνεύουν εργαζόμενοι στον χώρο εργασίας τους, να τραυματίζονται φύλακες, ή να βάζουν χαρτιά με φωτιά στη μοκέτα έξω από την πόρτα».

Υπ. Παιδείας: «Βάρβαρη πράξη» τα επεισόδια στο ΑΠΘ

«Πράξη βαρβαρότητας και τυφλής βίας» χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας τα επεισόδια στο ΑΠΘ που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ανθρώπων.

«Όσο και αν τα γεγονότα αυτά θεωρηθούν ότι αποτελούν εκφάνσεις της συσσωρευμένης κοινωνικής οργής, τα Πανεπιστήμια είναι και πρέπει να παραμείνουν χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών και δεν μπορούν να αποδεχθούν τέτοιες πράξεις βαρβαρότητας και τυφλής βίας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις