ΕΛΛΑΔΑ

«Θανατηφόρα» χαρακτηρίζουν την απεργία πείνας των κρατουμένων οι γιατροί τους

«Θανατηφόρα» χαρακτηρίζουν την απεργία πείνας των κρατουμένων οι γιατροί τους

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν θεράποντες ιατροί και δικηγόροι των κρατουμένων, που πραγματοποιούν εδώ και 31 ημέρες απεργία πείνας.

Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Εμπρός» την Πέμπτη (02/04), τονίστηκε ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος για την υγεία των κρατουμένων, οι οποίοι διεκδικούν την κατάργηση των άρθρων περί «εγκληματικής οργάνωσης» και «τρομοκρατικής οργάνωσης», των φυλακών τύπου Γ, την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και συγγενών μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και την τροποποίηση της διαδικασίας λήψης και χρήσης του DNA.

Μιλώντας για κατά περιπτώσεις απάνθρωπες συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης των απεργών πείνας, η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου τόνισε ότι «για πρώτη φορά υπάρχει μια τόσο σκληρή απεργία πείνας σε τόσο μεγάλη έκταση.

Μια ρώσικη ρουλέτα παίζεται. Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα για ένα οδυνηρό συμβάν. Μιλάμε για καταπονημένους οργανισμούς που υπήρξαν απεργοί πείνας και στο παρελθόν».

Από την πλευρά της, η γιατρός Λίνα Βεργοπούλου δήλωσε πως «η κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας είναι οριακή».

Τηλεφωνική παρέμβαση έκανε ο απεργός πείνας Δημήτρης Μπουρζούκος, προειδοποιώντας ότι «δεν θα σταματήσουμε αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» ενώ ενημέρωσε πως ο απεργός πείνας Μιχάλης Νικολόπουλος κινδύνεψε να πάθει ανακοπή καρδιάς το προηγούμενο βράδυ.

Η δικηγόρος και συνήγορος του Σάββα Ξηρού, Άννυ Παπαρούσου, σημείωσε ότι «τα αιτήματα των απεργών πείνας δεν αποτελούν επαναστατικά αιτήματα, αλλά δίκαιες αξιώσεις νομικού πολιτισμού», μιλώντας αναλυτικά για την «αντισυνταγματική διάταξη του 187Α», την τροποποίηση της διαδικασίας λήψης και χρήσης του DNA ενώ πρόσθεσε -για την υπόθεση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού- ότι αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας, καθώς καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Έχουμε μια θανατηφόρα πορεία της απεργίας πείνας» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο δικηγόρος Σπύρος Φυτράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Σχετικές ειδήσεις