ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας

Στην πλατεία Κλαυθμώνος βρίσκονται συγκεντρωμένοι το πρωί της Τετάρτης (4/11) δεκάδεςσυνταξιούχοι, κρατώντας πανό και πλακάτ.

Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα που συζητούνται σχετικά με το ασφαλιστικό, τις περικοπές στις συντάξεις και τους αυξημένους φόρους που έχουν μειώσει δραστικά τα εισοδήματά τους και τους εμποδίζουν από το να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους ανάγκες.

Τονίζουν δε ότι πολλοί από αυτούς καλούνται να στηρίξουν οικονομικά τα παιδιά ή τα εγγόνια τους, τα οποία είναι άνεργα και χρειάζονται τη βοήθειά τους.

«Αυτό που γίνεται είναι μία εγκληματική πράξη εκ μέρους της κυβέρνησης, τη στιγμή που μειώνονται οι συντάξεις μέρα με τη μέρα. Νομίζουμε ότι αυτά τα χρόνια που δουλέψαμε και προσφέραμε ήταν πολλά και δεν έπρεπε να γίνουν αυτές οι περικοπές και σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να βάλουν χέρι στα επικουρικά μας ταμεία. Γιατί τα επικουρικά τα πληρώναμε για χρόνια οι εργαζόμενοι και ο εργοδότης. Γι' αυτό δεν υπάρχει και κανένας λόγος να συμψηφιστεί η κύρια με την επικουρική σύνταξη», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γγ του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΕ, Γιώργος Αρνής.

Ένας άλλος συνταξιούχος ανέφερε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο απελπιστικό. Τελείωσαν τα πάντα, δεν μπορούμε να ζήσουμε. Η σύνταξή μου ήταν 2.100 ευρώ και έχει φτάσει τα 1.100. Η επικουρική μου ήταν 340 και έχει πάει στα 151».

Στην ανακοίνωσή της για τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος τονίζει πως οι συνταξιούχοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ανάγκη αξιοπρεπούς διαβίωσης και θα αγωνιστούν με κάθε μέσο και τρόπο για την αποτροπή νέων αναίτιων όσο και επώδυνων μέτρων, υπενθυμίζοντας για ακόμη μια φορά ότι διαθέτουν και κρίση και μνήμη.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό. Το πλαίσιο των αλλαγών, προβλέπονται και νέες μειώσεις στις συνταξιοδοτικές παροχές.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», μέσα σε 5 χρόνια έχουν ήδη γίνει 18 περικοπές συντάξεων, με αποτέλεσμα το 66,5% των συντάξεων να είναι έως 1.000 ευρώ, ενώ μόλις το 0,4% των συνταξιούχων να λαμβάνουν σύνταξη άνω των 2.500 ευρώ.

Ειδικότερα, από 0-300 ευρώ λαμβάνει το 4,6% των συνταξιούχων, από 300-400 ευρώ το 8,9% και από 400-500 το 10,6%.

Σχετικές ειδήσεις