ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Κλειστή κρατούν τα Σκόπια για δεύτερη ημέρα την ουδέτερη ζώνη

Ειδομένη: Κλειστή κρατούν τα Σκόπια για δεύτερη ημέρα την ουδέτερη ζώνη

Κλειστή παραμένει το πρωί της Τετάρτης (20/4) η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων στο ύψος της Ειδομένης, με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο περίπου 350 πρόσφυγες.

Η γειτονική χώρα προχώρησε στο κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης, στις 7 το απόγευμα της Τρίτης και σύμφωνα με την αστυνομία, στο βενζινάδικο όπου συγκεντρώνονται τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες, υπάρχουν ήδη 7 λεωφορεία με 350 ανθρώπους που περιμένουν να δοθεί «σήμα» από τη γειτονική χώρα για να αναχωρήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι από το συγκεκριμένο σημείο στην Ειδομένη, πραγματοποιείται η διέλευση προσφύγων από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Όπως κατήγγειλε χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αντώνης Ρήγας από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», παρά τις συνεχείς εκκλήσεις οργανώσεων και εθελοντών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι ελληνικές αρχές αρνούνται να επαναλειτουργήσουν τον καταυλισμό δίπλα στην ουδέτερη ζώνη.

«Έτσι, οι πρόσφυγες περιμένουν επί ώρες, μέσα στο κρύο, στο βενζινάδικο αντί να βρουν καταφύγιο στις θερμαινόμενες σκηνές που έχουμε στήσει», δηλώνει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, τα σύνορα για τους πρόσφυγες έχουν κλείσει μέχρι την Κροατία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, οι αρχές της χώρας δεν επιτρέπουν τη διέλευση λόγω συμφόρησης στη διεθνή σιδηροδρομική γραμμή στη Σλοβενία, που προκλήθηκε από βλάβη τρένου.

Από το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων πρόσθεσαν ότι οι αρμόδιες αρχές της Σλοβενίας ενημέρωσαν για το πρόβλημα και ζήτησαν από τα Σκόπια να διακόψουν προσωρινά τη διέλευση προσφύγων μέχρι την αποκατάστασή του.

Σχετικές ειδήσεις