ΕΛΛΑΔΑ

Ανυποχώρητοι οι αγρότες: Αυτά απαιτούν από τον Τσίπρα

Ανυποχώρητοι οι αγρότες: Αυτά απαιτούν από τον Τσίπρα

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης βρίσκονται πλέον οι αγρότες με την κυβέρνηση, καθώς ο αγροτικός κόσμος δηλώνει απογοητευμένος μετά την συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως τόνισαν, αυτά που τους έδωσε ο πρωθυπουργός ήταν «ψίχουλα».

Ωστόσο το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ανήγγειλε συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ύστερα από τη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν οι αγρότες της Νίκαιας στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας αποφάσισαν να μεταβούν στην Αθήνα για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με τρεις εκπροσώπους.

Ο Βαγγέλης Μπούτας, ο Ρίζος Μαρούδας και ο Κ. Τζέλας, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, θα εκπροσωπήσουν το μπλόκο στη αυριανή συνάντηση, η οποία τουλάχιστον από πλευράς αγροτών έχει συγκεκριμένη ατζέντα: Τα πέντε αιτήματα που έχουν διατυπώσει και επαναλάβει και χθες με σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπως αυτά υιοθετήθηκαν από εκπροσώπους του προαναφερόμενου αριθμού μπλόκων και τα οποία, όπως υποστηρίζουν, αντιπροσωπεύουν την μικρομεσαία αγροτιά.

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα αυτά είναι:

1. Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Ανοιχτό το μπλόκο στον Ισθμό Κορίνθου

Οι αγρότες της Κορίνθου απομάκρυναν σήμερα το πρωί από την εθνική οδό, τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα που είχαν αναπτύξει εκεί για περίπου 35 ημέρες.

Ως αποτέλεσμα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κορίνθου-Αθήνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σε παλαιά και νέα εθνική οδό.

Ωστόσο οι αγρότες δήλωσαν ότι εφεξής θα προβούν σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Άνοιξαν τα Τέμπη

Σε άνοιγμα της Κοιλάδας των Τεμπών και της γέφυρας του Πηνειού στην διασταύρωση με το Στόμιο, προχώρησαν λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών σε ένδειξη καλής θελήσεως, επειδή όπως επεσήμαναν, ο καιρός επιδεινώθηκε και η κίνηση από τις εναλλακτικές διαδρομές είναι πιο δύσκολη.

Αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή των συναδέλφων τους από το μπλόκο της Νίκαιας αλλά και άλλα μπλόκα που πήγαν σήμερα στον Προμαχώνα.

Όπως αναφέρουν, η Κοιλάδα θα παραμείνει σήμερα ανοιχτή όλο το βράδυ και στην συνέχεια θα αποφασίσουν τι θα πράξουν ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Άνοιξε το μπλόκο του Προμαχώνα

«Ελευθέρας» έδωσαν λίγο μετά τις 15.30 το μεσημέρι στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που έχουν στήσει μπλόκο για περισσότερο από ένα μήνα επί ελληνικού εδάφους.

Η κίνηση έγινε σε «ένδειξη καλής θέλησης» και ενόψει του ραντεβού που ορίστηκε για αύριο το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Περνάνε όλα, τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τα λεωφορεία, αλλά και τα φορτηγά και οι νταλίκες», επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Ανέστης Κεμανετζόγλου, προσθέτοντας «ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που ήρθαν σήμερα στο Προμαχώνα από κάθε γωνία της χώρας».

Ανοιχτοί δρόμοι στη Θεσσαλονίκη ενόψει της αυριανής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου

Με ανοιχτούς δρόμους, «σε ένδειξη καλής θέλησης» ξεκινούν για την Αθήνα εντός των επόμενων ωρών οι εκπρόσωποι των αγροτών που θα συμμετάσχουν στην αυριανή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από τις 18:30 οι δρόμοι θα ανοίξουν, τα τρακτέρ θα παραταθούν στην άκρη του οδοστρώματος και η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί πλήρως σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, το Αμύνταιο, τα διόδια Μαλγάρων και το τελωνείο του Προμαχώνα -έχει δώσει ελευθέρας από το μεσημέρι-, όπως μας τόνισαν μέλη και επικεφαλής των συντονιστικών επιτροπών στα προαναφερόμενα μπλόκα.

Εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για το τι μέλλει γενέσθαι αύριο, οι περισσότεροι επισήμαναν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «ελπίζουμε να μιλήσουμε επί των θεμάτων που έχουμε θέσει και αναμένουμε κάτι περισσότερο από διορθωτικές κινήσεις».

Στο μεταξύ, οι αγρότες στα υπόλοιπα μπλόκα εύχονται καλή επιτυχία και αποτελέσματα στους συναδέλφους τους, παραμένοντας ωστόσο «καρφωμένοι» στα μπλόκα τους.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα μπλόκα

Nωρίτερα το πρωί υπήρχε εισαγγελική παρέμβαση από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με την οποία, ουσιαστικά, ζητάει την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον όσων παρακωλύουν τις συγκοινωνίες και αποκλείουν τις εθνικές οδούς.

Μάλιστα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός της χώρας, στη σχετική παραγγελία της προς τους κατά τόπους εισαγγελείς, ζητεί τη συνδρομή των αστυνομικών Αρχών για την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών.

Ειδικότερα, η κ. Κουτζαμάνη εφιστά την προσοχή στους εισαγγελείς ως προς το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι «Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει)» και τονίζει πως πρόκειται για ποινικό αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα.

Και επισημαίνει: ​«Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους».

Ποια μπλόκα είναι κλειστά

Στον αντίποδα, οι αγρότες της Λακωνίας και της Αρκαδίας παραμένουν στα μπλόκα και τα ενισχύουν, μεταφέροντας στη Νεστάνη τα τρακτέρ που βρίσκονταν στον Ισθμό και περιμένουν διευκρινήσεις σε επιμέρους ζητήματα από τα αρμόδια υπουργεία για θέματα που συζητήθηκαν και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα (22/02).

Σήμερα, οι αγρότες θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης, από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ, ενώ στη Λακωνία παραμένουν ενεργά τα μπλόκα σε Βλαχιώτη, Λίμνη και γέφυρα Ευρώτα, την οποία θα αποκλείσουν, σήμερα, από τις 7.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ.

Κλειστή η Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος του Αργυροπουλίου

Κλειστή είναι από τις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας η εθνική Λάρισας – Κοζάνης στο ύψος του Αργυροπουλίου εκτός από τα Τέμπη και τη γέφυρα Πηνειού στη διασταύρωση με το Στόμιο, που έχουν κλείσει επ' αόριστον.

Ο αποκλεισμός θα διαρκέσει έως τις 12 τα μεσάνυχτα, στερώντας και αυτή την εναλλακτική διαδρομή και αφήνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα η κυκλοφορία να διεξάγεται μόνο από επαρχιακούς δρόμους, οι οποίοι περνούν μέσα από χωριά και εξυπηρετούν την τοπική κυκλοφορία.

Κλειστή για μία ώρα παρέμεινε η Αττική οδός

Κλειστή παρέμεινε για μία ώρα η σήμερα η Αττική οδός.

Πιο συγκεκριμένα η Αττική οδός παρέμεινε κλειστή για το χρονικό διάστημα (18:00 - 19:00) στο ύψος του Κορωπίου, στο ρεύμα προς το αεροδρόμιο, λόγω συγκέντρωσης αγροτών.

Σε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων προχωρούν την Πέμπτη (25/2) οι αγρότες της Ξάνθης

Σε νέες μορφές κινητοποιήσεων περνούν οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά από αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων από τον Έβρο έως την Δράμα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους αγρότες της Ξάνθης αποφασίσθηκε αύριο Πέμπτη να καταλάβουν την ΔΟΥ Ξάνθης καθ’ όλη την διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας της υπηρεσίας, την Παρασκευή το κτίριο της πρώην Νομαρχίας και σημερινής Αντιπεριφέρειας Ξάνθης και την προσεχή Δευτέρα το Τελωνείο της Ξάνθης, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την πραγματοποίηση συναλλαγών με τους πολίτες αλλά και την πρόσβαση των υπαλλήλων στα γραφεία τους.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, την Παρασκευή καθώς και την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, ημέρες κατά τις οποίες θα λάβουν χώρα οι καταλήψεις των δημοσίων κτηρίων στην Ξάνθη, η εθνική οδός Ξάνθης-Καβάλας στο ύψος της γέφυρας του Νέστου επί της Εγνατίας Οδού θα παραμείνει ανοιχτή. Το Σαββατοκύριακο, προγραμματίζεται ωριαίος αποκλεισμός του συγκεκριμένου σημείου από τις 12 έως τη 1 το μεσημέρι.

Εν τω μεταξύ, κλειστό από χθες επί εικοσιτετραώρου βάσεως παραμένει το Τελωνείο της Νυμφαίας από αγρότες της Ροδόπης ενώ ο κόμβος του Ιάσμου πάνω στη Εγνατία Οδό κλείνει καθημερινά από τις 5 έως και τις 9 το βράδυ.

Τις επόμενες μέρες θα αποφασίσουν και οι αγρότες της Ροδόπης τις μορφές των δικών τους αντιδράσεων σε σχέση με καταλήψεις δημοσίων κτηρίων και υπηρεσιών στην Κομοτηνή σε συνάρτηση πάντοτε με τις κινήσεις της κυβέρνησης έναντι των αιτημάτων τους.

Αποκλεισμούς των καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος και των τελωνείων αποφάσισαν οι αγρότες της Κρήτης

Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων με αποκλεισμούς των καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος και των τελωνείων, αποφάσισαν να προχωρήσουν εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης, που συμμετείχαν απόψε στη διευρυμένη σύσκεψη του συντονιστικού τους οργάνου, στην αίθουσα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηράκλειου.

Ο νέος γύρος κινητοποιήσεων θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6.30 το πρωί, με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου και από εκεί θα προχωρήσουν ακολούθως στον αποκλεισμό του Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος στο Ηράκλειο, ενώ παρόμοια κινητοποίηση θα γίνει και στα Χανιά, στο εκεί κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επίσης, σχεδιάζουν και τον αποκλεισμό στα τελωνεία σε Ηράκλειο, Χανιά και Καλούς Λιμένες.

Παράλληλα, αποφάσισαν ότι θα υπάρξει και περιφρούρηση των κινητοποιήσεων, ενώ επανέλαβαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Έφοδος» των αγροτών στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης

Τίποτα δεν σταματά τους αγρότες του Έβρου καθώς συνεχίζουν ακάθεκτοι τις κινητοποιήσεις τους.

Από το πρωί της Τετάρτης, οι Εβρίτες αγρότες βρίσκονται στις επάλξεις, με αποκορύφωμα την απογευματινή τους «κάθοδο» στην «καρδιά» της Αλεξανδρούπολης.

Με περίπου 150 τρακτέρ και παρά την αδιάκοπη βροχή, αγρότες των δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης «εισέβαλαν» στην Αλεξανδρούπολη σε μία ακόμη προσπάθεια αφύπνισης, όπως διευκρίνισαν, του συνόλου των πολιτών και υπενθύμισης της αποφασιστικότητάς τους για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.

Αποκλεισμένο από τα παρατεταγμένα τρακτέρ θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τμήμα της Λεωφόρου Δημοκρατίας, του κεντρικού δρόμου της Αλεξανδρούπολης, καθώς οι αγρότες του νοτίου Έβρου προχώρησαν από τις 6 το απόγευμα σε κατάληψη της κεντρικής οδικής αρτηρίας της πρωτεύουσας του νομού.

Κατά την άφιξή τους, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη τον οποίο ενημέρωσαν για τα αιτήματά τους και τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου. Ο κ. Λαμπάκης δήλωσε έξαλλος «με το γεγονός ότι πριν 13 μήνες ο πρωθυπουργός έλεγε άλλα πράγματα όχι μόνο για σας αλλά για όλους τους κλάδους. Δεν έκανε τίποτα με αποτέλεσμα ο λαός να ξεσηκωθεί εναντίον του». Ωστόσο επεσήμανε πως θα ήταν τραγικό το να πέσει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεδομένου ότι δεν βλέπει επί του παρόντος άλλη κομματική λύση σε επίπεδο δημιουργίας κυβέρνησης.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής ενημέρωσε για την αρνητική απάντηση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Νατάσας Γκαρά, Γιώργου Καϊσα και Δημήτρη Ρίζου, στην πρόσκλησή που τους απεύθυναν για έναν ανοιχτό διάλογο με τη συμμετοχή των πολιτών και παρουσία των ΜΜΕ. «Οι βουλευτές απάντησαν στο αίτημά μας και είναι αρνητικοί. Ζητούν έναν διάλογο κλειστό, χωρίς κόσμο και χωρίς τηλεοπτική κάλυψη. Η απόφασή μας είναι να τους ξανακαλέσουμε σε διάλογο γιατί δεν γίνεται να κρύβονται και να είναι αφανείς. Πρέπει να απαντήσουν στα προβλήματα που μας απασχολούν. Λένε βέβαια ότι η κυβέρνηση έχει απαντήσει με τα 25 μέτρα που μας έχουν δώσει. Τα θεωρούμε γελοία όλα αυτά και γι’ αυτό συνεχίζουμε πιο δυναμικά και πιο συλλογικά».

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται αύριο με τη μετακίνηση των τρακτέρ στο κτίριο της εφορίας προκειμένου να προχωρήσουν στον αποκλεισμό της.

«Νομίζω ότι εμείς είμαστε ξεκάθαροι και συνεχίζουμε. Ο αγώνας μας είναι συνειδητός, ξέρουμε τις συνέπειες αλλά πιστεύουμε ότι είναι δίκαιος και ότι με την αγωνιστική δύναμη που δείχνουμε θα δικαιωθούμε», ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστα Αλεξανδρή, επί του αιτήματος της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για παρέμβαση στα αγροτικά μπλόκο.

Σχετικές ειδήσεις