ΕΛΛΑΔΑ

Αγριεύει η κόντρα για τα σχολικά βιβλία

Αγριεύει η κόντρα για τα σχολικά βιβλία
Ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας καταλογίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο για το «ακανθώδες» θέμα που έχει ανακύψει με τη μεγάλη καθυστέρηση στη διανομή των σχολικών

Ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας καταλογίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο για το «ακανθώδες» θέμα που έχει ανακύψει με τη μεγάλη καθυστέρηση στη διανομή των σχολικών βιβλίων.

Μετά τις καταγγελίες της υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου τη σκυτάλη πήρε το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι, το αρμόδιο υπουργείο γνώριζε από την πρώτη στιγμή πως υπάρχουν πλημμέλειες στην όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από κύκλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τους δύο προσυμβατικούς ελέγχους για προμήθεια του χαρτιού σχετικά με την έκδοση των σχολικών βιβλίων, διαπιστώθηκαν δυο πλημμέλειες, που ήταν σε γνώση της υπουργού.

Ειδικότερα δυο δικαστικοί σχηματισμοί του Δικαστηρίου έκριναν ότι, η διακήρυξη του διαγωνισμού είναι παράνομη για δύο λόγους:

α.) καθορίζει την προϋπολογιζόμενη δαπάνη της προμήθειας αυξημένη κατά 20% σε σχέση με την αρχική προϋπολογισθείσα αξία.

β.) οι δικαστές εντόπισαν ότι κατά την αξιολόγηση των προσφορών στην επιτροπή διαγωνισμού συμμετείχαν συνταξιούχοι οι οποίοι φέρονταν ότι ήταν εν ενεργεία, ενώ την ίδια στιγμή αποκλείονταν εν ενεργεία υπάλληλοι ως δήθεν συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με κύκλους του αρμόδιου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κ. Διαμαντοπούλου, είχε ενημερωθεί επί των νομικών προβλημάτων τόσο τηλεφωνικά όσο και εγγράφως.
.