ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Βρυξέλλες μπλοκάρουν την πώληση της ΔΕΠΑ στην Gazprom

Οι Βρυξέλλες μπλοκάρουν την πώληση της ΔΕΠΑ στην Gazprom

Αντιρρήσεις φαίνεται πώς έχουν oι Βρυξέλλες στο να περάσει η ΔΕΠΑ σε ρωσικά χέρια.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τις εξελίξεις καταλήγει στην αγκαλιά της Gazprom κάτι που δεν είναι αρεστό στον επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. κ. Χοακίν Αλμούνια.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Gazprom είναι προμηθευτής φυσικού αερίου ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται τη διανομή. Έχει δηλαδή και τη χονδρική πώληση και τη λιανική και αυτό αποτελεί μονοπωλιακό καθεστώς.

Όπως αναφέρει κυριακάτικη εφημερίδα, αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να διαμορφώνει τις τιμές και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Ήδη η Λιθουανία έχει παραπέμψει την Gazprom στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί διπλασίασε τις τιμές του φυσικού αερίου μέσα σε μια νύχτα.

Η Γερμανία δεν έχει πρόβλημα αφού η τιμή στην οποία παίρνει φυσικό αέριο από την Gazprom είναι 11 δολάρια, ενώ από τη Λιθουανία είναι 17 δολάρια, παρότι το κόστος της μεταφοράς είναι λιγότερο, επειδή η απόσταση είναι μικρότερη.

Ως προς το ερώτημα γιατί αποσύρθηκε η εταιρεία που διακινεί φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, η εξήγηση που δίνεται είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν θέλει να έχει τριβές με τη γειτονική του Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Der Spiegel: Ο Πούτιν «τζογάρει» με την κυπριακή κρίση