ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Οικονομία: Το σκληρό πόκερ στην Ευρώπη και οι συμμαχίες της Ελλάδας

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
INTIME / @ European Union

Την ώρα που η Ευρώπη συνολικά μέτρα τις πληγές της πανδημίας που δεν μας έχει... αφήσει ακόμη και αδυνατεί να προβλέψει το κόστος της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, ξεκινούν δειλά - δειλά οι πρώτες συζητήσεις για το νέο σύμφωνο σταθερότητας που θα «κλειδώσει» προς το τέλος του 2022.

Είναι σαφές ότι κάθε πρόβλεψη για την έκβαση μιας τέτοιας συζήτησης είναι αυτή την στιγμή παρακινδυνευμένη, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τα πραγματικά μεγέθη μια διπλής κρίσης (πανδημία , ακρίβεια ) αλλά και διότι στην Γερμανία δεν έχει ακόμη σχηματισθεί κυβέρνηση. Ωστόσο, αρκετές χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - διαμορφώνουν από τώρα τη «γραμμή» τους αλλά και τις συμμαχίες τους προκειμένου να καταθέσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Η Αθήνα, που για πρώτη φορά μετά από χρόνια εμφανίζεται ισχυρή σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο στα εθνικά μας θέματα, επιδιώκει να πράξει το ίδιο και στην οικονομία. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως πληροφορείται η στήλη, σε όλες τις συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα με ηγέτες χωρών - μελών της ΕΕ δεν συζήτησε αποκλειστικά και μόνον τα ελληνοτουρκικά. Θέτει σταθερά θέμα κοινής γραμμής εν όψει της επερχόμενης συζήτησης και διατυπώνει την άποψη πως δεν είναι εφικτό η Ευρώπη να περάσει αυτόματα σε μια «σκληρή» δημοσιονομική προσαρμογή, τη στιγμή που η πανδημία είναι παρούσα και την ώρα που το εκρηκτικό κοκτέιλ των αυξήσεων στην ενέργεια δοκιμάζει τις αντοχές πολλών χωρών. Την άποψη αυτή δείχνει να συμμερίζεται κατ’ αρχήν ο πρόεδρος Μακρόν, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θέση αναμένεται να πάρουν όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και συγκεκριμένα η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Με τον Μάριο Ντράγκι ο Έλληνας πρωθυπουργός οικοδομεί ήδη μια ισχυρή συμμαχία, κάτι που πιστοποιήθηκε και χθες στις Βρυξέλλες από την κοινή θέση των δυο ηγετών για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από την ΕΕ στο πρότυπο της αγοράς εμβολίων. Η ταυτόσημη άποψη των Μητσοτάκη και Ντράγκι αποτελεί προάγγελο μιας συμπόρευσης, πιθανώς και στο θέμα του συμφώνου σταθερότητας, ενώ στην ίδια γραμμή θα θελήσουν να κινηθούν οι ηγέτες Ισπανίας και Πορτογάλιας .

Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που ουσιαστικά «χτίζεται» ένα κοινό μέτωπο του ευρωπαϊκού νότου, το οποίο εάν υποστηριχθεί από τη Γαλλία ( το 2022 είναι έτος προεδρικών εκλογών) έχει σημαντικές πιθανότητες να αντιταχθεί στον «σκληρό» ευρωπαϊκό βορρά.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως συνέβη με το ζήτημα του «πρασίνου πιστοποιητικού» και με την πρόταση για την αγορά ενέργειας από την ΕΕ σαν οργανισμό, έτσι και τώρα είναι σε θέση να προβάλει συγκεκριμένες διεκδικήσεις, να καταθέσει προτάσεις και να πετύχει τους στόχους της. Σε αυτό βοήθησε αποφασιστικά η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Αθήνας αλλά και οι ευρύτερες συμμαχίες που έχει συνάψει στο εσωτερικό της Ευρώπης (βλ. Γαλλία), στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου (βλ. Αίγυπτος , Ισραήλ ) και στη διαμόρφωση πιο ισχυρών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Θερμό» επεισόδιο: Πού θα χτυπήσει η Τουρκία; Στοχεύει στο αδύνατο σημείο του Ελληνισμού

Μίκης Θεοδωράκης: Άνοιξε η διαθήκη του - Πού αφήνει την περιουσία του, η τελευταία επιθυμία του

Καιρός - Αρναούτογλου: Καρέ - καρέ η εξέλιξη μέχρι την 28η Οκτωβρίου - Η μακροπρόθεσμη τάση (vid)