ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο σεισμός της Ιαπωνίας, έχει αντίκτυπο στο ITER

Ο σεισμός της Ιαπωνίας, έχει αντίκτυπο στο ITER
Μπορεί ο Διεθνής Πειραματικός Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας (ITER), να σχεδιάστηκε προκειμένου να αποδείξει πως η πυρηνική σύντηξη υδρογόνου.

Μπορεί ο Διεθνής Πειραματικός Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας (ITER), να σχεδιάστηκε προκειμένου να αποδείξει πως η πυρηνική σύντηξη υδρογόνου, κάποια μέρα θα δώσει στην ανθρωπότητα καθαρή και ανεξάντλητη ενέργεια, ωστόσο μετά τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας, η υλοποίηση του έργου θα καθυστερήσει….

Το Ινστιτούτο Naka το οποίο έχει αναλάβει τη δοκιμή υπεραγώγιμων μαγνητών, και του συστήματος θέρμανσης του αντιδραστήρα, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές μετά το φονικό σεισμό που συγκλόνισε την Ιαπωνία. Έτσι, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, λόγω της ακαταλληλότητας των κτιρίων, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές, οι υπάλληλοι δεν μπορούν να εισέλθουν μέσα και να συνεχίσουν τη δουλειά τους.

Στόχος πλέον, είναι η καθυστέρηση να μην είναι πάνω από ένα χρόνο.

Πάντως, το πρόγραμμα είχε συναντήσει κι άλλες καθυστερήσεις, λόγω τεχνικών και χρηματοδοτικών κωλυμάτων. Οι αρχικές εκτιμήσεις, έκαναν λόγο πως τα πρώτα πειράματα θα πραγματοποιούνταν το 2016, ενώ τελικά αυτά αναβλήθηκαν για το 2019.

Να σημειωθεί πως η Ιαπωνία ήταν αρχικά υποψήφια για να αναλάβει το ITER, ωστόσο τελικά επελέγη το Κανταράς που βρίσκεται στη Γαλλία. Το όρυγμα του αντιδραστήρα, το οποίο θα έχει βάθος 17 μέτρα, έχει ήδη ολοκληρωθεί και πλέον οι υπεύθυνοι αναμένουν την ολοκλήρωση 500 πυλώνων από οπλισμένο σκυρόδεμα, που θα προστατεύσουν την εγκατάσταση σε περίπτωση σεισμού.