Τρεις επισημάνσεις σε Σαμαρά από τον Αβραμόπουλο

Γιατί επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών να πάει στην Εσθονία.Ποιοι επέμεναν να δουν τον κ. Δ. Αβραμόπουλο στη διάσκεψη του Μονάχου.Τι συμφώνησε με τον Φαμπιούς για το Σκοπιανό.

Τρεις επισημάνσεις σε Σαμαρά από τον Αβραμόπουλο
8'

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Κινήσεις υψηλής στρατηγικής κάνει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στη διπλωματική σκακιέρα για να επιστρέψει η Ελλάδα στη διεθνή σκηνή. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα των επαφών που είχε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στο Ταλίν, στο Μόναχο και στο Παρίσι.

Για τις επαφές, τα πρόσωπα αλλά και στο διπλωματικό παρασκήνιο στο εξωτερικό ενημέρωσε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά μετά τα ταξίδια του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός υπογράμμισε τις αλλαγές που τελούνται στο πλαίσιο της δυναμικής διπλωματίας με ουσία, παρέμβαση και επιχειρήματα από το έμψυχο δυναμικό του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η διπλωματία προϋποθέτει σαφή στρατηγική και ομαδικό πνεύμα. Αν το υπηρεσιακό επιτελείο, οι διπλωμάτες και η πολιτική ηγεσία δεν συγχρονιστούν στον ίδιο τόνο, τότε υπάρχουν κίνδυνοι για αστοχίες. Δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια», έχει επισημάνει ο κ. Αβραμόπουλος σε στελέχη του υπουργείου. Ο λόγος είναι προφανής και αφορά στη μεταστροφή του δυσμενούς κλίματος που προκάλεσε η κρίση και η ασαφής τακτική της προηγούμενης τριετίας.

Οι τρεις επισημάνσεις

Το πρώτο θετικό βήμα έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου με την επιτυχία που επιτεύχθηκε στην Ε.Ε. για το Σκοπιανό, με ήπιους τόνους και χωρίς θριαμβολογίες.

Στη συνέχεια τέθηκαν στόχοι τρεις στόχοι με τους οποίους έχει συμφωνήσει και ο πρωθυπουργός:

1. Αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας με άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε. η κοινή γνώμη των οποίων είχε αρνητική εικόνα για την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης και του δυσμενούς κλίματος που προκάλεσε η κριτική από ισχυρούς εταίρους ή ΜΜΕ.

2. Δυναμική επιστροφή στα διπλωματικά και γεωστρατηγικά δρώμενα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τον αραβικό κόσμο όπου η Ελλάδα έχει παραδοσιακή ισχυρή πολιτική παρουσία.

3. Σταθερή και αταλάντευτη τήρηση πάγιων θέσεων της εθνικής εξωτερικής πολιτικής σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα και τα αναφαίρετα δικαιώματα του Ελληνισμού.

Πώς άλλαξε το κλίμα στην Εσθονία

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Ταλίν αποτέλεσε πρόκληση. Η πολιτική ελίτ της Εσθονίας και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης διάκειτο ιδιαιτέρως αρνητικά προς την ελληνική πλευρά.

Κορυφαίοι δημοσιογράφοι της χώρας, οι οποίοι τυγχάνει να είναι και διαμορφωτές άποψης, υποστήριζαν ότι ένα σχετικά νεώτερο μέλος της Ε.Ε. με ασθενική οικονομία δεν μπορεί να στηρίζει μια πλουσιότερη χώρα όπως είναι η Ελλάδα, οι κυβερνήσεις της οποίας δεν τολμούσαν να λάβουν μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και μέτρα εξορθολογισμού. Επισήμαναν μάλιστα ότι ο κατώτατος μισθός ενός Εσθονού εργαζομένου είναι 278 ευρώ ενώ ο μέσος μισθός δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ.

«Οι Έλληνες δεν ξέρουν τι σημαίνει να υποφέρεις», σχολίασε υπουργός Οικονομικών κ. Γιούργκεν Λίγκι στην ειδική απεσταλμένη της “LeMonde” κ. Κλερ Γκατινουά, σε συνομιλία που είχαν μερικές ημέρες πριν από την επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου.

Η παρθενική επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Ταλίν για διμερείς επαφές είχε το χαρακτήρα ειδικής αποστολής. Στις συναντήσεις με τον Εσθονό πρωθυπουργό κ. Άντρους Άνσιπ, την πρόεδρο του κοινοβουλίου κ. Ένε Έργκμα και τον ομόλογό του κ. Ούρμας Πετ ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε ένα σαφές μήνυμα από την Αθήνα. «Η κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη της Εσθονίας και τη συμμετοχή της στον EFSF με εγγυήσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ», επισήμανε.

Η επιτυχημένη τακτική

Διπλωματικοί παράγοντες εξηγούσαν στο “Newsbomb.gr” ότι μετά τις διπλωματικές αβρότητες, ο κ. Πετ παραδέχθηκε ότι για κάθε ευρώ που συνεισφέρει η εσθονική πλευρά στην Ε.Ε. επιστρέφεται πενταπλάσιο από τις Βρυξέλλες με τη μορφή ενισχύσεων.

Σε μια προσπάθεια πλήρους αποκατάστασης του κλίματος, ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η συμμετοχή της χώρας του στο μηχανισμό στήριξης για τη δανειοδότηση της Ελλάδας αποτελεί έμπρακτη αλληλεγγύη σε έναν εταίρο, η οποία επιφέρει κέρδη στη χώρα του. Στα θετικά να συμπεριλάβουμε τη σαφή δήλωση του κ. Πετ ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις θέσεις της χώρας μας περί το Σκοπιανό.

Ανάλογη τακτική ακολούθησε ο κ. Αβραμόπουλος και κατά την επίσκεψή του στη Βαλέττα στα μέσα Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση της Μάλτας επεδείκνυε δυσφορία που παρέχει οικονομική αρωγή «προς την πλουσιότερη Ελλάδα», όταν όμως δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις.

Κρίσιμη για τον υπουργό Εξωτερικών θεωρείται η επικείμενη επίσκεψη στη Σλοβακία, η κυβέρνηση της οποίας εκφράζει δυσαρέσκεια για τη χρηματική αρωγή προς τη χώρα μας. Τόσο τον Ιούνιο, όσο και τον Οκτώβριο του 2012 οι Σλοβάκοι απείλησαν να εγείρουν ζήτημα «ελεγχόμενης εξόδου» της Ελλάδας από την ευρωζώνη αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Στη Διάσκεψη του Μονάχου

Στίγμα για τη δυναμική επιστροφή της χώρας μας στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα αποτέλεσε η παρουσία του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην ετήσια διάσκεψη για την Ασφάλεια (MSC) που έγινε στο Μόναχο. Παρότι η διάσκεψη πραγματοποιείται επί πέντε δεκαετίες κι έχει το χαρακτήρα άτυπης γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, για πρώτη φορά υπήρχε ελληνική συμμετοχή.

Η φετινή διάσκεψη είχε ιδιαίτερη σημασία λόγω των εξελίξεων στη Συρία και στο Ιράν, γι’ αυτό παρέστη και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κ. Έλμαρ Μαμμαντιάρωφ και συμφώνησαν την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό Transadriatic Pipeline (TAP) θα γίνει στην Αθήνα, την προσεχή Τετάρτη.

Λεπτές ισορροπίες για Συρία - Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης κ. Αχμέτ Μόαζ αλ Χατίμπ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τέθηκε το πλαίσιο για την κατοχύρωση των ελληνικών συμφερόντων στη Συρία ακόμα και σε περίπτωση που αποχωρήσει ο σημερινός πρόεδρος κ. Μπασάρ Αλ Άσαντ από το αξίωμά του.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δόθηκε η ευκαιρία «υπεύθυνης διαμεσολάβησης» αφού στη συνάντηση που είχε αργότερα ο κ. Αβραμόπουλος με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας κ. Εχούντ Μπάρακ, του απηύθυνε έκκληση να μην αναμειχθεί το Τελ Αβίβ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Συρίας.

Η κινητικότητα αυτή μάλιστα έγινε ιδιαιτέρως αντιληπτή από ξένους διπλωματικούς παρατηρητές, οι οποίοι διέκριναν τη βούληση που επιδεικνύει η Αθήνα να τηρήσει λεπτές ισορροπίες με γνώμωνα την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή.

Ποιοι ήθελαν να δουν τον Αβραμόπουλο

Στο περιθώριο της διάσκεψης είχε προγραμματισθεί συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον Τούρκο ομόλογό του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ούτως ώστε να γίνει μια συνολική αποτίμηση των επαφών που είχαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη Ντόχα του Κατάρ. Η συνάντηση αυτή τελικώς δεν έγινε λόγω καθυστερημένης αφίξεως του κ. Νταβούτογλου στο Μόναχο.

Κατ’ ιδίαν επαφές με τον κ. Αβραμόπουλο επεδίωξαν να έχουν τόσο ο Αλβανός πρωθυπουργός κ. Σαλί Μπερίσα, όσο και ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκολα Πόποσκυ. Οι συναντήσεις αυτές δεν έγιναν τελικώς αφού ο υπουργός άκουσε τις επισημάνσεις των διπλωματών ότι δεν συνέτρεχε λόγος εφ’ όσον τα Τίρανα και τα Σκόπια δεν έχουν αναθεωρήσει θέσεις που θίγουν την Αθήνα και συντηρούν υποδόρια ένταση

Γαλλική στήριξη για το Σκοπιανό

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν γίνει η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέβη στο Παρίσι, όπου είχε ενδιαφέρουσες επαφές με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κ. Λοράν Φαμπιούς.

Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο στις ελληνογαλλικές σχέσεις αφού υπάρχει κοινή αντίληψη όσον αφορά στη θωράκιση και τη διασφάλιση της ευρωζώνης. Σχετικώς με το Σκοπιανό, ο κ. Φαμπιούς ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία στηρίζει απολύτως την Ελλάδα στους χειρισμούς της και στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η απόφαση της 12ης Δεκεμβρίου. Διπλωματικοί αναλυτές επισήμαναν πως δεν υπάρχει πιο σαφής πίεση προς τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρουέφσκυ να αλλάξει τακτική όσο είναι καιρός αν επιθυμεί να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η χώρα του κάποτε στις ευρωατλαντικές δομές.

Οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Φαμπιούς συζήτησαν επίσης τις λεπτομέρειες για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου.

Ολική επαναφορά της Ελλάδος

Πέρα από ορισμένους ψιθύρους κριτικής που δεν στοιχειοθετούν ούτε παραπολιτικό, ο υπουργός Εξωτερικών τηρεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις του απέναντι στον πρωθυπουργό.

Με πράξεις βελτιώνει τις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες της ευρωζώνης που είχαν αρνητική στάση. Ξαναδίνει στη χώρα το ρόλο της δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία ώστε να αποφεύγονται περιττές εντάσεις. Αποκαθιστά τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, όσο κι αν κάποιοι επιχειρούν για το αντίθετο. Εργάζεται ώστε με δυναμική διπλωματία να μην εγκλωβιστεί η Ελλάδα στον ιστό της εσωστρέφειας από τα δεινά της οικονομικής κρίσης, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
14:37ME TO N & ME TO Σ

18 χρονών τομάρι…