ΕΘΝΙΚΑ

Τρόικα:Έχετε 57 ημέρες για «λουκέτο» στα ΕΑΣ ή δραματική συρρίκνωση!

Τρόικα:Έχετε 57 ημέρες για «λουκέτο» στα ΕΑΣ ή δραματική συρρίκνωση!

Την διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας με αχαρτογράφητες συνέπειες, ακόμα και για την ασφάλεια της χώρας μας απαιτεί η Τρόικα από το Υπουργείο Οικονομικών και υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις τις χώρας μας και τις υπογραφές της...

Η τρόικα επέστρεψε με εξαιρετικά άγριες διαθέσεις και επισημαίνει ότι δεν δέχεται το εναλλακτικό πρόγραμμα που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζει ότι η εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα δεν μπορεί να κάνει εξαγωγές και θέτει στην ελληνική κυβέρνηση το δίλημμα: Ή δραματική συρρίκνωση των ΕΑΣ ή άμεση εκκαθάριση της εταιρείας.

«Επιτρέψτε μας να σας υπενθυμίσουμε την δέσμευσή σας από το Μνημόνιο Κατανόησης να υιοθετήσετε τις μη αναστρέψιμες αποφάσεις-δεσμεύσεις τις οποίες οφείλετε να έχετε υλοποιήσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης των δανειστών και θέτουν τελεσίγραφο 57 ημερών για την δραστική αναδιάρθρωση ή το άμεσο κλείσιμο των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών.

Κατά την άποψη των στελεχών της τρόικας, η τελευταία πρόταση που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση έπειτα από επεξεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Αμύνης δεν είναι συμβατή με τους κοινοτικούς κανόνες. Κοιτάξτε τα λεφτά των φορολογουμένων, είναι το μήνυμα της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση με το οποίο οι δανειστές προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν τον ισχυρισμό τους ότι είναι προς το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον η δραστική συρρίκνωση ή το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών.

Η τρόικα αφήνει μόνο ένα παράθυρο να συνεχιστεί η λειτουργία της εταιρείας ΕΑΣ εάν η «αναδιαρθρωμένη» επιχείρηση λειτουργεί μόνο για την κάλυψη των αναγκών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε όπλα και πυρομαχικά.

«Για το λόγο αυτό σας καλούμε να λάβετε υπ' όψιν σας εναλλακτικά σχέδια, είτε προς την κατεύθυνση της περαιτέρω σημαντικής συρρίκνωσης κατά τρόπο ώστε να περιοριστούν οι δραστηριότητες της εταιρείας σε ό,τι είναι απολύτως αναγκαίο για να καλυφθούν οι ανάγκες της ελληνικής εθνικής άμυνας (οπότε μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 346 του Κοινοτικού Δικαίου), είτε προς την κατεύθυνση της άμεσης εκκαθάρισης», αναφέρουν οι δανειστές και υπαγορεύουν πέντε προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώνει το τελικό σχέδιο:

1) η νέα εταιρεία να εξυπηρετεί τις ελληνικές αμυντικές ανάγκες,

2) να έχει συρρικνωθεί δραστικά η παλαιά εταιρεία,

3) η νέα εταιρεία να είναι βιώσιμη και σε καμία περίπτωση ζημιογόνα,

4) το διάδοχο σχήμα να μην παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία και να μην λαμβάνει κρατική επιχορήγηση και

5) η βιωσιμότητα της νέας εταιρείας «ΕΑΣ 2» να αποδειχθεί εντός περιόδου 24 μηνών.

Με τη νεότερη τοποθέτησή τους στο θέμα των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών, οι δανειστές αποστέλλουν σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι τα ΕΑΣ είτε θα κλείσουν και όλοι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν, είτε η πρώην κραταιά ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ θα συνεχίσει να λειτουργεί με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό. Ούτε λόγος δεν γίνεται για την παλαιά πρόταση που προέβλεπε να παραμείνουν στην εταιρεία 341 εργαζόμενοι και να απολυθούν περίπου 500.

Οι Τροϊκανοί επιμένουν πολύ στα αποκαλούμενα «διαρθρωτικά μέτρα», ένα από τα οποία είναι η συρρίκνωση των αμυντικών βιομηχανιών, και επικαλούνται την δέσμευση της χώρας μας όπως περιγράφεται στο Μνημόνιο.

Διαβάστε επίσης:

Σκληρό παζάρι με την τρόικα για τα νέα μέτρα

Σενάρια... «Ξαφνικού θανάτου» για φορείς και οργανισμούς