ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια… «Ξαφνικού θανάτου» για φορείς και οργανισμούς

Σενάρια… «Ξαφνικού θανάτου» για φορείς και οργανισμούς

Η κυβέρνηση κλείνει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΟΤ και Βουλή Τηλεόραση, με διαδικασία-εξπρές για να εξευμενίσει την τρόικα και να αποφύγει νέα μέτρα.

Ελάχιστοι έχουν προσέξει τις ιδιαίτερα προσεκτικές διατυπώσεις υπουργών της κυβέρνησης, όταν αναφέρονται στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, που θα περιλαμβάνουν οριζόντιες περικοπές.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ήταν ο πρώτος που είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να λάβει κανένα μέτρο ενώ τις τελευταίες ημέρες, το σύνολο των κυβερνητικών αξιωματούχων κάνει λόγο για διαρθρωτικά μέτρα, που θα επιτρέψουν στη χώρα να αποφύγει νέες οριζόντιες περικοπές.

Φαίνεται ότι υπάρχει υπόβαθρο πίσω από αυτές τις τοποθετήσεις αλλά και ένας αρκετά προωθημένος σχεδιασμός, τη στιγμή μάλιστα που η τρόικα απαιτεί 14.000 απολύσεις, μέσα στο 2014, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι απαίτηση της τρόικα είναι να έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι απολύσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2014.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αναζητήσει λύσεις με το μικρότερο πολιτικό κόστος.

Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις

Στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργεί το Μαξίμου, ενδιαφέρον έχουν ευρήματα που αφορούν στις απολύσεις στο δημόσιο. Ενώ παλαιότερα ήταν ένα θέμα-ταμπού για την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, τώρα φαίνεται ότι υπάρχει μεταστροφή.

Όταν μάλιστα τίθενται δημοσκοπικά ερωτήματα που συναρτούν τις απολύσεις με την αποφυγή νέων μειώσεων και περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, τότε η πλειοψηφία της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ των απολύσεων στο δημόσιο.

Το εύρημα αυτό φαίνεται ότι αποτέλεσε τη λυδία λίθο στις αποφάσεις που καλείται να πάρει το Μαξίμου.

Τα δυο διλήμματα στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από δύο πράγματα.

Πρώτον από μία κίνηση αποφασιστικότητας απέναντι στους δανειστές, να δείξει ότι δεν φοβάται το πολιτικό κόστος προκειμένου να έχει καλύτερη αντιμετώπιση στο μέλλον, σε ότι αφορά στην απομείωση του δημόσιου χρέους.

Δεύτερον, να δείξει προς το εσωτερικό ότι δεν θα υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές, όπως είχε δεσμευθεί.

Για να πετύχει αυτούς τους στόχους προσανατολίζεται στον «ξαφνικό θάνατο» (κατά το κακό πρότυπο της ΕΡΤ) του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης (το οποίο θεωρητικά και πρακτικά δεν έχει αντικείμενο) αλλά και οργανισμών όπως τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ και ο ΕΟΤ. Αυτή τη φορά τον ξαφνικό θάνατο δεν πρόκειται να τον γλυτώσει το «Κανάλι της Βουλής», που θα κλείσει παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, κ. Απόστολο Κακλαμάνη.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι κάθε δύσκολη απόφαση για να γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των πολιτών, θα πρέπει να συνοδεύεται από διλήμματα.

Στην προκειμένη περίπτωση το δίλημμα θα είναι: «Θέλετε να κλείσουμε οργανισμούς και να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι ή να γίνουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις;».

Τι συμβαίνει με τις απολύσεις

Από τις 4.000 απολύσεις που απαιτείται να γίνουν στο Δημόσιο εντός του τρέχοντος έτους, έγιναν οι μισές με την υπόθεση της ΕΡΤ. Αυτές είναι οι μόνες επί της ουσίας, όπως παραδέχονται και τα στελέχη της τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ελπίζει σε άλλες 230 απολύσεις επίορκων υπαλλήλων, καθώς και σε 500 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων εξ αιτίας ψυχικών και άλλων χρόνιων νοσημάτων.

Στην καλύτερη περίπτωση, η τρόικα θα απαιτήσει άλλες 1.270 απολύσεις για τις οποίες αναμένεται να δοθεί μάχη σε πολιτικό και ενδοκυβερνητικό επίπεδο ακόμα και με τον «ξαφνικό θάνατο» σε φορείς και οργανισμούς…

Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Πώς υφυπουργός βόλεψε την προστατευόμενη του Βενιζέλου

Αυτός είναι ο δολοφόνος του Μενιδίου