ΕΘΝΙΚΑ

Think Tank των ΗΠΑ: «Η Ελλάδα το μόνο εμπόδιο για τα Σκόπια στο NATO»

Think Tank των ΗΠΑ: «Η Ελλάδα το μόνο εμπόδιο για τα Σκόπια στο NATO»

«Η διάσκεψη κορυφής του Σεπτεμβρίου του NATO στην Ουαλία έπρεπε να ήταν σύνοδος κορυφής για τη διεύρυνση, αλλά το μόνο εμπόδιο προς αυτήν την κατεύθυνση για την ένταξη του νοτιοσλαβικού κράτους είναι η εμπόδιση από την Ελλάδα» αναφέρει ανάλυση του Λουκ Κόφι και του Ντάνιελ Κότσις από το American Heritage Foundation, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

«Προς έκπληξη πολλών», σημειώνει το δημοσίευμα, «το ζήτημα αυτό δεν τέθηκε ως θέμα στη Σύνοδο Κορυφής στο Σικάγο το 2012, αλλά στη συνέχεια, η Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, είχε δηλώσει ότι 'αυτή είναι η τελευταία σύνοδο που δεν υπάρχει διεύρυνση».

Παρά αυτήν την στάση,- συνεχίζει το '24 Βέστι'- ο διάδοχος της Κλίντον, ο Τζον Κέρι, δεν έδειξε ενδιαφέρον να γίνει διεύρυνση της Συμμαχίας στην Ουαλία. Με την πρακτική αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρο που από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, στη θητεία του δεν έκανε καμία διεύρυνση του NATO.

Η σύνοδος Κορυφής στην Ουαλία, πρέπει να είναι μία σύνοδος κορυφής της διεύρυνσης, όπου θα καταδεικνύει ότι μετά από τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις έρχεται το αποτέλεσμα (σημ. δηλαδή η ένταξη των Σκοπίων).

Δυστυχώς, η μόνη χώρα που εμποδίζει την διεύρυνση κατά τον προσεχή μήνα είναι η Ελλάδα, με μόνιμο βέτο εναντίον της «Μακεδονίας», η οποία είναι η μόνη χώρα που είναι πλήρως προετοιμασμένη για την ένταξη», σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού Think Tank, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Απόδοση Βαλκανικό Περισκόπιο

Διαβάστε επίσης

Σκόπια: «Zωγράφισε» αυτοκίνητο με ελληνικές πινακίδες