ΥΓΕΙΑ

Ο Άδωνις ταλαιπωρεί πολίτες, γιατρούς και πρόσωπα της παράταξης

Ο Άδωνις ταλαιπωρεί πολίτες, γιατρούς και πρόσωπα της παράταξης

Απίστευτες καραμπόλες και αφάνταστη ταλαιπωρία αναμένει τους πολίτες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ και την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή.

Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δεν έχει βάλει μόνο στόχο τους γιατρούς- οι οποίοι πλήττονται ξεκάθαρα από την διαθεσιμότητα- όπου σημειωτέον τα άρθρα θα συζητηθούν την Τρίτη στην Βουλή σε ονομαστική ψηφοφορία- αλλά βάλει και εναντίον όλων των πολιτών, με το κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Οι πολίτες συγκεκριμένα, καθώς οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ θα είναι κλειστές για έναν μήνα, αναγκαστικά θα καταφεύγουν στα Κέντρα Υγείας και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος στο ΕΣΥ.

Και μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να τονίζει ότι η διαθεσιμότητα θα διαρκέσει μόνο ένα μήνα, ωστόσο όπως φαίνεται, η διαδικασία της έκδοσης των διαπιστωτικών πράξεων για τις 8.500 διαθεσιμότητες (γιατρών και εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ) θα χρειαστεί υπερδιπλάσιο χρόνο από την μία εβδομάδα που υπολογίστηκε αρχικά.

Ερωτήματα επομένως προκαλεί πως θα καταφέρει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προσωπικά ο Άδωνις Γεωργιάδης να διαχειριστεί το χάος αυτό, το οποίο φυσικά δημιούργησε μόνη της και είναι η ίδια απόλυτα υπεύθυνη και την ώρα που ο χρόνος είναι ιδιαίτερα πολύτιμος όταν μιλάμε για την υγεία των πολιτών.

Εν τω μεταξύ, σε λίγες ημέρες οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ – οι οποίοι αποφάσισαν απεργίες επ αόριστον στην Γενική τους Συνέλευση την Παρασκευή- ετοιμάζονται να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, για αρνητική μεταβολή των εργασιακών τους συνθηκών με το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο σε λίγες ημέρες θα είναι νόμος του κράτους. Λέγεται δε, ότι θα είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, που ένας κλάδος θα προσφύγει μαζικά στην Δικαιοσύνη.

Δεν είναι όμως μόνο οι ασθενείς και οι γιατροί τους οποίους στοχοποιεί ξεκάθαρα ο υπουργός Υγείας με την εφαρμοζόμενη πολιτική του, αλλά και πρόσωπα, τα οποία ξαφνικά βρίσκονται στο περιθώριο.

Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό, ένα ικανό στέλεχος της Ν. Δημοκρατίας- πρώην διοικητής του ΟΓΑ και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας- ο οποίος με τις αλλαγές που έρχονται στην ΠΦΥ και την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή μόνο, βλέπει το χαρτοφυλάκιό του να καταρρέει.

Διότι στην επόμενη ημέρα της Μεταρρύθμισης της Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ- από έναν ισχυρό ασφαλιστικό Οργανισμό που είχε οραματιστεί ο Ανδρέας Λοβέρδος- συρρικνώνεται και ο επικεφαλής του θα έχει μικρή συμμετοχή στην χάραξης πολιτικής υγείας. Επιπλέον, με την συνεχιζόμενη ύφεση που βιώνουμε και με την τρομακτική ανεργία, είναι αμφίβολο πόσοι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πληρώνουν τις εισφορές τους και να έχει έσοδα ο ΕΟΠΥΥ. Εάν υπολογίσει επομένως σε όλα αυτά και τον μειωμένο προυπολογισμό του ΕΟΠΥΥ αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση έχει βαλθεί μάλλον να διαλύσει τον Οργανισμό, ή να τον χρησιμοποιήσει για συγκεκριμένους λόγους.

Ο κ. Δημήτρης Κοντός συχνά αναφέρει ότι στην επόμενη αυτή ημέρα της ΠΦΥ, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο οικοδόμημα του ΕΟΠΥΥ – το οποίο είναι γεγονός ότι όλοι οι προιοστάμενοί του το άφησαν έκθετο- έμφαση διοικητική, οργανωτική και θεσμική. Θα μπορούσε για παράδειγμα ο ΕΟΠΥΥ να βοηθήσει και στην οργάνωση των Υγειονομικών Περιφερειών οι οποίες θα ενισχυθούν με τα Πολυιατρεία και Κέντρα Υγείας, οι οποίες αυτή την στιγμή διοικητικά βρίσκονται στον αέρα.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Η παγίδα που έστησε ο Άδωνις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Κεφαλονιά και άλλες εξαιρέσεις από το πλαφόν

ΠΙΣ: Μηνυτήρια αναφορά για το πλαφόν στη συνταγογράφηση