ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός LIVE: «Κυκλώνει» την Αττική ο χιονιάς - Θα το στρώσει και στο Σύνταγμα

Καιρός LIVE: «Κυκλώνει» την Αττική ο χιονιάς - Θα το στρώσει και στο Σύνταγμα

Καιρός για χιόνια | Ειδήσεις: Ξεκίνησε η επέλαση του χιονιά – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης (27/12/2016) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) - Οδηγίες προστασίας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - Πώς θα ταξιδέψουν οι εκδρομείς

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης (27/12) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) το σκηνικό θα «ντύσουν» οι πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας, οι θυελλώδεις βοριάδες 8-9 μποφόρ στα πελάγη και οι πολικές θερμοκρασίες.

Οι πρώτες νιφάδες του χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους στις 03:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (29/12).

Μισή ώρα ήταν αρκετή για το «στρώσει» σε όλα τα προάστια των Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι και στο κέντρο των Αθηνών σημειώνεται κατα διαστήματα σφοδρή χιονόπτωση.

Ήδη στην Αττική έχει αρχίσει να χιονίζει, με την Πάρνηθα και την Πεντέλη να είναι ντυμένες στα «λευκά» και την κορυφή του Υμηττού να έχει ασπρίσει από το χιόνι. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, η χιονόπτωση και το χιονόνερο θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Δείτε εδώ live εικόνα από την Πάρνηθα

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Λόγω χιονόπτωσης η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο, έχει διακοπεί από τις 20:00 περίπου το βράδυ της Τετάρτης (28/12).

Δείτε παρακάτω αναλυτικά, σύμφωνα με την Αστυνομία σε ποιες περιοχές έχει διακοπεί η κυκλοφορία αλλά και πού πραγματοποιείται με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

Α. Διακοπή κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α. ΑΧΑΪΑΣ

  • Διαδημοτική οδός Τ.Κ. Περιστέρας – Χ/Κ Καλαβρύτων.

Β. Χρήση αντιολησθητικών αλυσίδων

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Δ.Α. ΔΡΑΜΑΣ

  • Ε.Ο. Δράμας - Εξοχής.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ

  • Επ. Ο Βέροιας – Σελίου, από 22ο έως 26ο χλμ. (Χ/Κ Σελίου).

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

  • Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ «Βόρρας», από 15ο χλμ.
  • Επ. Ο. Κερασιάς – Χ/Κ «Βόρρας».

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

  • Επ. Ο. Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως 30ο χλμ.

Δ.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

  • Επ. Ο Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως το 28ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δ.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

  • Επ. Ο. Καρδίτσας – Άρτας, από 30ο έως 52ο χλμ, θέση «Τύμπανος».
  • Επ. Ο. Μουζακίου – Στεφανιάδας, από 3ο έως 25ο χλμ, θέση «Άγιος Ανδρέας».
  • Επ. Ο. Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα, από 3ο έως 13ο χλμ, θέση «Άγιος Νικόλαος».

Δ.Α. ΛΑΡΙΣΑΣ

  • Επ. Ο. Ελάφου - Σκλήθρου – Άρτας, από 7ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α. ΑΧΑΪΑΣ

  • Ε. Ο. Πούντας - Καλαβρύτων, από 7ο έως 16ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Δ.Α. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

  • Επ. Ο. Ξυλοκάστρου – Τρικάλων από το 18 χλμ.
  • Επ. Ο. Τρικάλων – Καρυάς από το 1 χλμ.
  • Επ. Ο. Δερβενίου – Γκούρας από το 16 χλμ.
  • Επ. Ο. Γκούρας – Κιάτου από το 9ο χλμ. έως 16ο χλμ.
  • Επ. Ο. Γκούρας – Δερβενίου από το 11 χλμ. έως 18 χλμ.
  • Επ. Ο. Γκούρας – Λυκουριάς από το 11 χλμ. έως 18 χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α. ΕΥΒΟΙΑΣ

Ε. Ο. Στενής-Χιλιαδού, από 1ο χλμ. (με δυσχέρεια).

Καθώς ο χιονιάς πλησιάζει τη χώρα, «συναγερμός» έχει σημάνει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από αυτά.

Την ίδια ώρα με αφορμή την επέλαση του χιονιά η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ.

Χιόνια στην Αθήνα

Από την Πέμπτη (29/12) έως και το Σάββατο (31/12) χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αναμένονται στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Ωστόσο, το Σάββατο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ στο Αιγαίο, με βαθμιαία εξασθένηση την Παρασκευή (30-12-2016). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ολικός στα κεντρικά και βόρεια.

Δείτε τι λέει χαρακτηριστικά ο Σάκης Αρναούτογλου για την κακοκαιρία:

Δείτε επίσης στο παρακάτω βίντεο τα τελευταία νέα για τον χιονιά στο βίντεο που ανέβασε το βράδυ της Τετάρτης ο Σάκης Αρναούτογλου στη σελίδα του στο Facebook:

Προσοχή στις μετακινήσεις σας - Πότε θα βελτιωθεί ο καιρός

Το βαρομετρικό χαμηλό χτυπά την Ελλάδα τις ημέρες που πολλοί Αθηναίοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν για την επαρχία για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο χιονιάς θα χτυπήσει κυρίως την Αττική, τη Βοιωτία και την Εύβοια, ενώ σε μικρότερο βαθμό θα πλήξει την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο.

Τα έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται από το βράδυ της Τετάρτης και τα ξημερώματα της Πέμπτης. Υποχώρηση αναμένεται από το μεσημέρι της Παρασκευής, με το κρύο ωστόσο να παραμένει τσουχτερό και ο παγετός να παραμένει για τουλάχιστον 48 ώρες.

Η Τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων της Πρωτοχρονιάς, ενώ μηχανήματα ρίχνουν συνεχώς αλάτι στις εθνικές οδούς. Στόχος είναι να μην κλείσει σε καμία περίπτωση το εθνικό οδικό δίκτυο.

Τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες θα είναι πολύ έντονα και η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, ενώ καλό θα ήταν όσοι δεν είναι απαραίτητο να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Όπως επισημαίνειται, θα πρέπει όλοι οι οδηγοί να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Θερμαινόμενες αίθουσες για τους άστεγους από το Δήμο Αθηναίων

Καθώς η κακοκαιρία έχει ήδη πλήξει την Αττική και τις επόμενες ώρες αναμένεται τα φαινόμενα να είναι ακόμα πιο έντονα, ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι διαθέτει δύο θερμαινόμενες αίθουσες σε όσους πολίτες έχουν ανάγκη.

Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο δήμος Αθηναίων, ενόψει του κύματος ψύχους που θα επικρατήσει τα επόμενα 24ωρα, και ζητεί τη συνεργασία των πολιτών για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος, «από σήμερα Τετάρτη, στις 3.00 το μεσημέρι θα είναι διαθέσιμες για τους άστεγους συμπολίτες μας δύο θερμαινόμενες αίθουσες: Η Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28) και η αίθουσα γυμναστηρίου ΟΠΑΝΔΑ, Παγκράτι (Φορμίωνος 12).

Επίσης κλιμάκια του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) θα πραγματοποιούν σε 24ωρη βάση επιτόπιες παρεμβάσεις εφοδιάζοντας τους άστεγους με ρούχα, σκεπάσματα και τρόφιμα καθώς και τους εν λειτουργία θερμαινόμενους χώρους με φαγητό και κουβέρτες».

Απαγορευτικό απόπλου στη γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης

Ακινητοποιημένα στο λιμάνι της Ζακύνθου, είναι τα πλοία που πραγματοποιούν δρομολόγια στην ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και φθάνουν έως και 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με το λιμεναρχείο Ζακύνθου, το απαγορευτικό απόπλου ισχύει μέχρι τις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης, όπου θα εκδοθεί νέο μετεωρολογικό δελτίο.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου εκτελούνται κανονικά.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για χιόνια στην Αθήνα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (http://civilprotection.gr/el) του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οδηγίες προστασίας

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Έκτακτα μέτρα του δήμου Βύρωνα λόγω της επιδείνωσης του καιρού

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν από την Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου και για όσο διατηρηθεί ο παγετός, ο δήμος Βύρωνα θέτει στη διάθεση των πολιτών και σε 24ωρη βάση, το Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας του δήμου (Καλλιπόλεως 59 & Αγίας Σοφίας), ως θερμαινόμενο χώρο.

Στις επικίνδυνες περιοχές για παγετό, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου, από σήμερα το πρωί, θα εναποθέσει σακούλες με αλάτι έξω από τις κατοικίες και από την Πέμπτη θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Οδηγίες προστασίας των πολιτών από χιονοπτώσεις και παγετό

Οδηγίες προστασίας των πολιτών από χιονοπτώσεις και παγετό εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που βρίσκεται σε ετοιμότητα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, η Γ.Γ.Π.Π συστήνει στους πολίτες να προετοιμαστούν:

Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις:

  • Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
  • Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

Αν βρίσκεστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης:

  • Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
  • Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης:

  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
  • Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα, ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

  • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
  • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται Χιονοπτώσεις.
  • Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο.
  • Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.
  • Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών:

  • Μάθετε που βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
  • Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
  • Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είσαστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ, διαφορετικά αφήστε μια βρύση να στάζει στο κύκλωμα ζεστού νερού.
  • Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
  • Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κλπ.).
  • Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση, προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
  • Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

Όταν επικρατήσει παγετός και εφόσον παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης:

  • Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει»), τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
  • Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
  • Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Σχετικές ειδήσεις