ΚΑΙΡΟΣ

Σε κόκκινο συναγερμό για τον καύσωνα «Κλέων»: Έντονος και με διάρκεια - Πού θα «χτυπήσουν» τα 45άρια

Σε κόκκινο συναγερμό για τον καύσωνα «Κλέων»: Έντονος και με διάρκεια - Πού θα «χτυπήσουν» τα 45άρια
Eurokinissi

Καύσωνας Κλέων: Προ των πυλών βρίσκεται ένας από τους ισχυρότερους καύσωνες που έχουν πλήξει την χώρα μας την τελευταία εξαετία με θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου - Σε κόκκινο συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός

Σε κόκκινο συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός για την πολυήμερη θερμική εισβολή από αύριο.

Ο υδράργυρος ανεβαίνει απειλητικά και νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο καύσωνας ενδέχεται να είναι ακόμα πιο έντονος και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Στην πρωινή σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή δέκα υπουργών και υφυπουργών συζητήθηκαν όλα τα μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Μέτρα προστασίας:

  • Αυξάνονται οι βάρδιες του ΕΚΑΒ και περιορίζονται οι άδειες και τα ρεπό των εργαζομένων.
  • Αυξάνεται ο αριθμός των ασθενοφόρων και των κινητών μονάδων.
  • Όχημα ταχείας επέμβασης (με γιατρό και διασώστη) θα καλύπτει όλο το παραλιακό μέτωπο.
  • Σε επιφυλακή όλα τα νοσοκομεία.
  • Σε επιφυλακή θα βρίσκεται το σύνολο του πυροσβεστικού σώματος, δήμοι και περιφέρειες.

Ο Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε: «Τη μέγιστη δυνατή ευθύνη όλων μας, δεν επιτρέπονται ειδικά αυτές τις ημέρες, συμπεριφορές αμέλειας σε ότι έχει να κάνει με τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς».

«Καμίνι» από σήμερα το Κέντρο

Με καπέλα, ρούχα στο κεφάλι, ομπρέλες και άφθονο νερό προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αφόρητη ζέστη όσοι κινούνται στο κέντρο της Αθήνας.

Στην αρχή της Ερμού έχει δημιουργηθεί μία φυσική νοητή γραμμή. Από την μία πλευρά κάτω από τον καυτό ήλιο δεν κάθεται κανείς. από την άλλη πλευρά αρκετοί πολίτες αναζητούν μερικές ανάσες κάτω από τα δέντρα.

Τουρίστες βάζουν αντιηλιακό, άλλοι κάθονται στην πλατεία για ηλιοθεραπεία.

Ανυπόφορη είναι η αναμονή στις στάσεις λεωφορείων. Μάχη δίνουν οι επιβάτες για να βρουν ένα σημείο που δεν τους χτυπά ο ήλιος.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο καύσωνας ενδέχεται να μας ταλαιπωρήσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σε επιφυλακή αεροσκάφη και ελικόπτερα- έρχονται ενισχύσεις από την Ευρώπη

Oι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι εξαιρετικά δυσκολίες για όλους.

Θα είναι όμως και επικίνδυνες, υπάρχουν ισχυροί φόβοι για φωτιές διότι θα σημειωθούν άνεμοι, οπότε όλα τα εναέρια μέσα θα είναι σε ετοιμότητα.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν: Σε ετοιμότητα 89 εναέρια μέσα, 49 μισθωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα, 40 εναέρια μέσα του Εθνικού εναέριου στόλου. Κατόπιν, 205 ξένοι Πυροσβέστες από Ρουμανία, Γαλλία, Μάλτα, Σλοβακία, Βουλγαρία και Γερμανία έρχονται για τους μήνες του Ιουλίου & Αυγούστου συνδράμοντας στην χώρα μας.

Οι πυροσβέστες αυτοί θα εγκατασταθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αρχαία Ολυμπία.

Σε ποιες περιοχές και πότε θα καταγραφούν ως και 45 βαθμοί Κελσίου

Όλα δείχνουν ότι ο καύσωνας θα είναι ακόμη σφοδρότερος απ' ότι εκτιμούσαν αρχικά οι μετεωρολόγοι, ένας από τους ισχυρότερους των τελευταίων 6 ετών.

Ο καύσωνας αυτός εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Από αύριο, Τετάρτη ξεκινά ο καύσωνας με την θερμοκρασία να είναι στους 38°C – 40°C στα ηπειρωτικά.

Περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη, και θερμοκρασίες 40°C – 41°C, τοπικά 42°C.

Παρασκευή ως και την Κυριακή θα είναι το πιο δύσκολο τριήμερο με θερμοκρασίες 42°C – 43°C, τοπικά 44°C – 45°C

Οι πιο θερμές περιοχές αναμένεται να είναι: Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Αττική, Κεντρική Εύβοια κι Ανατολική Πελοπόννησος.

Μέτρα προστασίας απέναντι στον καύσωνα - Τι προτείνουν οι ειδικοί

Οι Έλληνες είναι συνηθισμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες, δεν είναι πρωτόγνωροι οι καύσωνες, αλλά οι οδηγίες και οι υπενθυμίσεις από τους ειδικούς για τις επόμενες μέρες είναι αναγκαίοι.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στη χώρα μας υψηλές θερμοκρασίες και ένα παρατεταμένο «κύμα» καύσωνα.

Με τα δεδομένα αυτά οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί προτείνουν:

  • Όχι ηλιοθεραπεία και βαριά σωματική εργασία ή σωματική άθληση.
  • Ελαφρά, άνετα, ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο και γυαλιά.
  • Ελαφρά, μικρά γεύματα, άφθονα υγρά και χλιαρά ντους.
  • Βρέφη – παιδιά να πίνουν γάλα και νερό.
  • Οι ηλικιωμένοι να παραμένουν σε δροσερούς χώρους.
  • Επικίνδυνες ώρες είναι μεταξύ 12:00 – 17:00.

Το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ

Την Τετάρτη (12-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
  • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.
  • στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα:

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν:

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο (15-7-2023) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν:

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια:

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, στο εσωτερικό της Στερεάς και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα (17-7-2023) προβλέπεται μικρή αλλά πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας.

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά, ανά εικοσιτετράωρο.

Σχετικές ειδήσεις