ΚΑΙΡΟΣ

Ο «Elias» παραμένει απειλητικός και την Παρασκευή - Θεσσαλία και Εύβοια μετρούν τις πληγές τους

Ο «Elias» παραμένει απειλητικός και την Παρασκευή - Θεσσαλία και Εύβοια μετρούν τις πληγές τους
Χάρης Γκίκας/ Newsbomb.gr

Κακοκαιρία Elias - Όλες οι ειδήσεις: Γενικά άστατος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Παρασκευή – Η πρόγνωση μέχρι την Τρίτη – Απελπιστική η κατάσταση στη Θεσσαλία και σε μεγάλο τμήμα της Εύβοιας από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, άστατος θα παρουσιαστεί ο καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα ανατολικά και τα νότια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά. Βελτίωση το βράδυ.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 26 με 28 βαθμούς και κατά τόπους τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού από τον Γιάννη Καλλιάνο

Tο ραντάρ με τον καιρό ΤΩΡΑ, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην Εύβοια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες έως το μεσημέρι.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες με εξασθένηση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30-09-2023
Στη Μακεδονία και τη Θράκη αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Μακεδονία θα είναι πυκνές.
Στα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τη βόρεια Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Στην υπόλοιπη χώρα, παροδικά αυξημένες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους στα ηπειρωτικά ορεινά και στη δυτική Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο, σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 01-10-2023
Στη νότια νησιωτική χώρα, νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Στις υπόλοιπες περιοχές, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα κεντρικά και νότια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα δυτικά και τα βόρεια ως προς τις μέγιστες τιμές.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 02-10-2023 ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 03-10-2023
Στη νότια νησιωτική χώρα, νεφώσεις με τοπικές βροχές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου κυρίως την Τρίτη θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα ανατολικά την Τρίτη.

Σαρωτικό το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias σε Βόρεια Εύβοια και Θεσσαλία

H κακοκαιρία Elias συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Περιοχές όπως ο Βόλος, το Πήλιο και η βόρεια Εύβοια έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την έναρξη της νέας κακοκαιρίας στην Ιστιαία έχουν πέσει πάνω από 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα.

Η συγκοινωνία είναι προβληματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.

Οι εικόνες που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας είναι ενδεικτικές της μεγάλης καταστροφής, με τα λασπόνερα να έχουν καλύψει τα πάντα. Σπίτια πλημμύρισαν, τμήματα οδοστρομάτων κατέρρευσαν και οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν με όποιο τρόπο μπορούν τις περιουσίες τους.

Στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς. Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται συνεχώς για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Στη Θεσσαλία και στον Βόλο οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, χωρίς ακόμα να έχουν συνέλθει από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις, δρόμοι-ποτάμια, μεγάλες καταστροφές, και λασπόνερα να έχουν καλύψει τα πάντα. Αυτά έχει αφήσει πίσω της η κακοκαιρία Elias όπως μπορείτε να δείτε και στις εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Newsbomb.gr και του Χάρη Γκίκα.

10.495 κλήσεις έχει λάβει στη Θεσσαλία το Κέντρο Επιχειρήσεων - 3.579 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία

Ενδεικτικό και της έκτακτης κατάστασης είναι και οι 1.520 κλήσεις που δέχθηκε στην περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από το πρωί της Τετάρτης έως τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης. Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 170 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 280 άτομα.

Παράλληλα, σε 10.495 ανήλθαν οι κλήσεις που έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ από την Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου έως την Πέμπτη, στις 18:00. Ακόμη, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.778 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.579 άτομα.

Στην Αγριά Βόλου, ειδικά, η κατάσταση είναι απελπιστική όπως μπορείτε να δείτε στα πλάνα του Newsbomb.gr.

H καταστροφή στη Θεσσαλία από ψηλά

Η «Αερολέσχη Ερμής» δημοσίευσε εναέριο βίντεο μετά νέες καταστροφικές πλημμύρες, απεικονίζοντας συγκλονιστικά στιγμιότυπα από τη θεσσαλική γη.

Απελπιστική η κατάσταση στον Βόλο

Πολλές συνοικίες του Βόλου και τα προάστια του ,έχουν κατακλυστεί από νερά και λάσπη: Παλαιό Λιμεναρχείο, Παπαδιαμάντη, Άγιος Παντελεήμονας, μέρος του κέντρου και της παραλίας του Βόλου, τα Παλαιά, οι Άγιοι Ανάργυροι, το Νέο Δέλτα, η Νεάπολη,τ ο Πολυτεχνείο.

Ο χείμαρρος «έσπασε» αρχικά στην περιοχή Οξυγόνο, μετά την οδό Μακρυγιάννη αλλά και στη γέφυρα του ΟΣΕ, όπου ξήλωσε τις γραμμές, σχεδόν διέλυσε τη γέφυρα και κατέκλυσε την οδό Παπαδιαμάντη, τον Άγιο Παντελεήμονα, τα Παλαιά, το Παλαιό Λιμεναρχείο, τη Νεάπολη και τους Αγίους Αναργύρους. Στην οδό Ιερολοχιτών ξεριζώθηκε ένα μεγάλο δέντρο, έκλεισε ο δρόμος και η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη λόγω της πλημμύρας.

Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν και από έναν άλλο χείμαρρο στα ανατολικά του Βόλου, τον Άναυρο, που υπερχείλησε σε σημείο κοντά στην οδό Αγίου Δημητρίου και τα νερά κατέκλυσαν τις χαμηλότερες περιοχές της Νέας Δημητριάδας.

Κάτοικος της περιοχής της Νέας Δημητριάδας που πλέον βρίσκεται καλυμμένη από τόνους λάσπης μιλώντας στην κάμερα του Newsbomb.gr, ανέφεραν αρχικά: «εδώ υπήρχε ένα γεφυράκι, στενό μεν αλλά 100 χρονών. Δεν έμεινε τίποτα. Τα μπάζα από το ρέμα βγήκαν στο δρόμο. Το νερό έφτασε περίπου μισό μέτρο. Είναι μεγάλη η καταστροφή. Χειρότερη από την περασμένη φορά».

Συνεχίζοντας τόνισαν: «την προηγούμενη φορά είχαμε πλημμυρίσει πάλι αλλά όχι σε αυτήν την κατάσταση. Το νερό εδώ στο γεφυράκι, έφυγε αμέσως... ενώ χθες έμεινε για 1μιση ώρα. Μιάμιση ώρα πολεμούσαμε με τα νερά. Ήμασταν σε επιφυλακή να μην μπουν στα σπίτια μας τα νερά».

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από τις καταστροφές που έχει προκαλέσει το πέρασμα της κακοκαιρίας:

Αγωνία για τον πιλότο του ελικοπτέρου που κατέπεσε στο Μαντούδι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που έπεσε το πρωί της Πέμπτης (28/9) αλλά και για εντοπισμό του πιλότου, ενώ παραμένει άγνωστο εάν στο ελικόπτερο επέβαινε δεύτερο άτομο.

Πρόκειται για ένα ελικόπτερο πολιτικού τύπου και συγκεκριμένα A–109, το οποίο ζήτησε να πετάξει από το Μαντούδι για τη βιομηχανική περιοχή του Βόλου, όταν ξαφνικά έχασε επαφή με την Πολεμική Αεροπορία.

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικές ειδήσεις