ΚΑΙΡΟΣ

Η κακοκαιρία «χτύπησε» τη Δυτική Ελλάδα και επελαύνει – Ισχυρό μπουρίνι στην Πάτρα

Η κακοκαιρία «χτύπησε» τη Δυτική Ελλάδα και επελαύνει – Ισχυρό μπουρίνι στην Πάτρα
EUROKINISSI, φωτογραφία αρχείου.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου (06/01), το «κύμα» κακοκαιρίας έπληξε αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, προκαλώντας ζημιές και προβλήματα.

Ισχυρό μπουρίνι έπληξε την Πάτρα αργά το βράδυ του Σαββάτου (06/01), με κύρια χαρακτηριστικά τον ισχυρό άνεμο και τη δυνατή βροχόπτωση λόγω της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές ρεύματος σε τμήματα του κέντρου της πόλης.

Ακόμη, κατεγράφησαν πτώσεις δέντρων στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, ενώ, ο αέρας «έσπρωξε» κάδους στη μέση του δρόμου στην Ακτή Δυμαίων, σύμφωνα με το dete.gr. Επιπλέον, υπάρχουν ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις στην Ηλεία.

Η μεταβολή του καιρού άρχισε από τη Δυτική Ελλάδα τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και αναμένεται να διαρκέσει έως σήμερα το απόγευμα (07/01). Από το απόγευμα του Σαββάτου, σε κατοίκους της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας, της Αχαΐας και νησιών του Ιονίου έχουν σταλεί προειδοποιητικά μηνύματα για έκτακτα καιρικά φαινόμενα μέσω του «112», της ηλεκτρονικής υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στα μηνύματα, οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα, Κέρκυρα

Δεν θα υπάρξουν δρομολόγια πλοίων από τα λιμάνια σε Ραφήνα και Πειραιά σήμερα, Κυριακή 07 Ιανουαρίου, λόγω της κακοκαιρίας που επηρεάζει τη χώρα.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που θα πνέουν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας δεν επιτρέπουν τον ασφαλή απόπλου των πλοίων και έτσι οι κάβοι θα παραμείνουν δεμένοι, καθώς κηρύχθηκε απαγορευτικό απόπλου.

Και στο Ιόνιο

Απαγορευτικό απόπλου ισχύει ήδη για τα ανοιχτού τύπου πλοία που επρόκειτο να αναχωρήσουν τόσο από το λιμάνι της Κέρκυρας, όσο και από το λιμάνι της Λευκίμμης. Ακόμη, σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, κλειστές παραμένουν οι πορθμειακές γραμμές Ζακύνθου – Κυλλήνης και Κεφαλονιάς Κυλλήνης.

Βροχές και θυελλώδεις άνεμοι

Σύμφωνα με νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κύρια χαρακτηριστικά των φαινομένων είναι:

  • Βροχές και καταιγίδες αρχικά στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες γρήγορα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 07/01 θα έχουν επεκταθεί στις περισσότερες περιοχές εκτός των νοτιότερων νησιωτικών τμημάτων.
  • Τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως μεγάλου μεγέθους (>2 εκ.) και ανεμοστρόβιλους.
  • Τα σημαντικά ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν σε αρκετές περιοχές περισσότερα από 150 – 200 χιλιοστά.
  • Τις πυκνές χιονοπτώσεις στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά πάνω από τα ~1500 μέτρα (ενδεικτικό υψόμετρο).
  • Τους νότιους ανέμους εντάσεως έως 7 – 8 μποφόρ.
  • Τη μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις