ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Η χώρα στον πάγο - Πότε θα το «στρώσει» στην Αττική - Πού είναι κλειστά τα σχολεία

Καιρός: Η χώρα στον πάγο - Πότε θα το «στρώσει» στην Αττική - Πού είναι κλειστά τα σχολεία
INTIME

Πτώση της θερμοκρασίας, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα βορειοανατολικά - Κλειστά σχολεία και υποχρεωτικές αλυσίδες λόγω του χιονιά.

Σε χειμερινό κλοιό η χώρα με την επιδείνωση του καιρού να συνεχίζεται με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα. Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα.

Σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου αναμένονται χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.

Στην Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το βράδυ της Δευτέρας στα ορεινά και ημιορεινά ενώ από τη νύχτα στα λευκά θα ντυθούν και περιοχές στα βόρεια προάστια, από το ύψος της Νέας Ερυθραίας και βορειότερα.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας μέσω WINDY:

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Αξιόλογες χιονοπτώσεις στην Αττική

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτηση στο Facebook αναλύει τις χιονοπτώσεις της Αττικής, τονίζοντας ότι η πρωτεύουσα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας αλλά θα σημειωθούν αξιόλογες χιονοπτώσεις κυρίως στις ορεινές - ημιορεινές περιοχές και λίγο χαμηλότερα σε Δροσιά, Άγιο Στέφανο και πάνω.

«Στο νομό Αττικής γενικά φαίνονται υψηλά επίπεδα χιονόπτωσης τα οποία το προγνωστικό μας σύστημα τα υπολογίζει κοντά στα 400 με 500 μέτρα και πάνω. Δηλαδή οι χιονοπτώσεις θα πρέπει να εντοπίζονται από τα 400 με 500 μέτρα και πάνω (πρώτος χάρτης). Αυτό οφείλεται στον βορειοανατολικό άνεμο ο οποίος έρχεται μέσα από το Αιγαίο. Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί κάποια αξιόλογη περίοδος με χειμωνιάτικες συνθήκες, οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης (δεύτερος χάρτης - άνεμοι). Εξαίρεση στην όλη εξέλιξη αποτελεί το βορειοδυτικό τόξο του νομού Αττικής όπου δεν θα δεχτεί την επίδραση αυτού του βορειοανατολικού ανέμου σε έντονο βαθμό και θα δούμε χιονοπτώσεις πιο οργανωμένες σε ένταση και διάρκεια με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 200 με 300 μέτρα και πάνω (τρίτος χάρτης - χιονόπτωση).»

Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στην Αττική

Μέτρα ενόψει της κακοκαιρίας ανακοίνωσε η Τροχαία, η οποία ενημέρωσε πως από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29.01.2024) τα αυτοκίνητα που κινούνται στην Αττική θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ήδη από χθες στις 22:00 το βράδυ, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών στην παλαιά εθνική Ελευσίνας – Θηβών λόγω της χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε για τα πρόστιμα ισχύουν τα εξής:

Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ
Αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται το πρόστιμο είναι 200 ευρώ

Καιρός: Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα είναι από σήμερα Δευτέρα (29.1.2024) έως την Τετάρτη τα σχολεία στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας στην Εύβοια, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή ενώ σε άλλες περιοχές οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν τις πόρτες τους πιο μετά από το καθιερωμένο πρόγραμμα.

Πιο αναλυτικά, στην Εύβοια τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για 3 ημέρες στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας αλλά και τα σχολεία των Στροπώνων (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) και της Στενής (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο), μετά από απόφαση των τοπικών Αρχών, λόγω κακοκαιρίας.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερώσει ότι όσα σχολεία μείνουν κλειστά, τότε τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν κανονικά αλλά με τηλεκπαίδευση.

Παράλληλα, λόγω κακοκαιρίας, τα μαθήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας και του Δήμου Αμυνταίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα μία ώρα αργότερα, μετά από απόφαση των δημάρχων. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί.

Ο καιρός την Τρίτη - Πού συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις

Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο. Μάλιστα ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Σχετικές ειδήσεις