ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία Avgi: Πώς θα κινηθεί ο χιονιάς τις επόμενες ώρες - Στο επίκεντρο Εύβοια και Βοιωτία

Κακοκαιρία Avgi: Πώς θα κινηθεί ο χιονιάς τις επόμενες ώρες - Στο επίκεντρο Εύβοια και Βοιωτία

Κακοκαιρία Avgi: Εξασθενημένο έφτασε το φαινόμενο στην Αττική – Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Avgi και θα κορυφωθεί τις επόμενες ώρες με τα φαινόμενα να είναι έντονα κυρίως στην Εύβοια αλλά και στη Αττική στα βόρεια τμήματά της.

Τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Avgi που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι οι θυελλώδεις άνεμοι, η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια που έφτασαν μέχρι την Αττική χωρίς να δημιουργήσουν όμως μεγάλα προβλήματα.

Στα λευκά ντύθηκαν τα Βίλια, η Πεντέλη, η Πάρνηθα αλλά και η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα τις επόμενες ώρες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω, στη λεωφόρο Φυλής από την Ιερά μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια, στην περιφερειακή Πεντέλης -Νέας Μάκρης, στην παλια Εθνική οδό Ελευσίνας – Θήβας μόνο για τα βαρέα οχήματα, ωστόσο εκεί είναι υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τα ΙΧ ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει για τα βαρέα οχήματα και στην Εθνική οδό από τον κόμβο Καλυφτάκη και πάνω.

Σημειώνεται ότι σε ισχύ είναι και το απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Πώς θα εξελιχθεί το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με το meteo βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το βράδυ σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μαγνησίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της ανατολικής Πελοποννήσου, της Εύβοιας, της Κρήτης και στα νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μαγνησίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης.

Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σημαντική σταδιακή εξασθένηση και από αύριο (31/1) το πρωί θα περιοριστούν στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, στην Εύβοια και κυρίως στην Κρήτη.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν σήμερα τα 8 και κατά τόπους τα 9 μποφόρ, ενώ θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση αύριο. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σήμερα δεν θα ξεπεράσει τους 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου, αλλά θα παρουσιάσει μικρή άνοδο αύριο, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Ο καιρός αύριο Τετάρτη

Χιονοπτώσεις σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Κρήτης κατά τόπους έντονες μέχρι το απόγευμα αναμένονται την Τετάρτη σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Παράλληλα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες κατά τόπους στα ανατολικά τμήματα της Αττικής, στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί στο Αιγαίο εντάσεων 8 και τοπικά της πρωινές ώρες 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Αναλυτικά, στην ανατολική Στερεά, στις Σποράδες, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη τοπικές βροχές ή χιονόνερο και καταιγίδες στα νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της Αττικής, στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη θα είναι κατά τοπους ισχυρά. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά -ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής, της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης, όπου στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους έντονες μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα δυτικά και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 13 με 14 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές στην Αττική, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά-ημιορεινά μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 11 βαθμούς κελσίου.

Γενικά αίθριος ο καιρός στην Θεσσαλονίκη με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ μηδέν και 12 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη Θράκη.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -2 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα νότια.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -1 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Εύβοια τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -1 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες στις Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι το απόγευμα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά τις πρωινές ώρες 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 11 βαθμούς.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και τις πρωινές ώρες 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα δυτικά τμήματα 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα ανατολικά με τοπικές βροχές, οι οποίες στις Σποράδες τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά έως 7 και στις Σποράδες πρόσκαιρα 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -2 έως 11 βαθμούς Κελσίου

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Τσατραφύλλιας για τις «αστοχίες» στις προγνώσεις: Πρέπει να λέμε την αλήθεια στον κόσμο

Χαλάζι τώρα στην Αττική

Κακοκαιρία Avgi: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Πώς θα κινηθεί ο χιονιάς