ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Ανατροπή με τις χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια - Πού συνεχίζονται τα έντονα φαινόμενα

Καιρός: Ανατροπή με τις χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια - Πού συνεχίζονται τα έντονα φαινόμενα
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης με την κακοκαιρία Avgi να υποχωρεί σιγά-σιγά από αύριο

Από την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου υποχωρεί η κακοκαιρία Avgi και τα έντονα φαινόμενα που έφερε όμως μέχρι τότε οι χιονοπτώσεις, οι ισχυρές καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να «σφυροκοπούν» την κεντρική και ανατολική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στα ανατολικά τμήματα της Αττικής, στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο.

Στα ανατολικά ηπειρωτικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα ανατολικά τμήματα της Αττικής, στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα υπάρξουν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Θράκη όπου πιθανώς να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα φθάσει στα δυτικά τους 12 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές δε θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου. Τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας μέσω WINDY:

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυκλακή και ήδη τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα που αποφασίστηκαν. Έτσι είναι υποχρεωτικό οι οδηγοί να έχουν αντιολισθητικά μέσα στο αυτοκίνητο, έχει εφαρμοστεί προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε διάφορους δρόμους ανάλογα την εξέλιξη των φαινομένων, ενώ τηλεργασία πραγματοποιείται σε σχολεία οκτώ δήμων της Αττικής, σε Εύβοια και Βοιωτία.

Χαλάζι τώρα στην Αττική

Έντονη χαλαζόπτωση στην Αττική και συγκεκριμένα στα βόρεια προάστια. Τα φαινόμενα είναι αρκετά έντονα με κεραυνούς και χαλαζόπτωση να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των έντονων φαινομένων στον βόρειο τομέα του Λεκανοπεδίου.

Γιατί δεν χιόνισε στην Αττική – Ο ρόλος του Aegean lake effect

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί γιατί δεν το έστρωσε τελικά στα Βόρεια Προάστια της Αττικής, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί. Ο μετεωρολόγος του Open έκανε λόγο για «αστοχία» όσον αφορά στα χιόνια που τελικά δεν έπεσαν από το ύψος της Κηφισιάς και βορειότερα. Όπως είπε, την ευθύνη για αυτή τη «αστοχία», έχει ο μηχανισμός του Αιγαίου, το Aegean lake effect.

«Η αστοχία για την Αττική είναι πως τα χιόνια τελικά δεν ξεκίνησαν από τα υπερβόρεια, αλλά πιο πάνω. Ο μηχανισμός του Αιγαίου που μεταφέρει θερμότητα και υγρασία και θα ανέβαζε τα επίπεδα χιονόπτωσης ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε, ανεβάζοντας τα χιόνια από τα 500 με 600 μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρουσάκης.

Αναφορικά με το φαινόμενο που θα έφερνε χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα της Αττικής, ο μετεωρολόγος είπε πως: «Αυτό οφείλεται στον βορειοανατολικό άνεμο, ο οποίος έρχεται μέσα από το Αιγαίο. Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί κάποια αξιόλογη περίοδος με χειμωνιάτικες συνθήκες, οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης».

Θεσσαλονίκη: Σταθμευμένα φορτηγά στα διόδια των Μαλγάρων λόγω κακοκαιρίας

Σταθμευμένα στα διόδια των Μαλγάρων βρίσκονται περίπου 40 φορτηγά αυτοκίνητα και νταλίκες, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Τα βαρέα οχήματα βρίσκονται παραπλεύρως του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία. Η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων στην εθνική οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα, με απόφαση της Τροχαίας, ισχύει μέχρι την Τετάρτη στις 10 το πρωί.

Απαγορευτικό σε αρκετά λιμάνια λόγω ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο

Δεμένα παραμένουν τα πλοία σε πολλά λιμάνια της χώρας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, όπου οι άνεμοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ και πιθανώς τα 10.

Από το λιμάνι του Πειραιά δεν θα πραγματοποιηθούν τα πρωινά δρομολόγια για τις Κυκλάδες, ενώ σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι, πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Σχετικές ειδήσεις