ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Κανένας καύσωνας - Τι είναι τα δυο κύματα θερμικής εξάρσεως που θα μας «χτυπήσουν»

Καιρός: Κανένας καύσωνας - Τι είναι τα δυο κύματα θερμικής εξάρσεως που θα μας «χτυπήσουν»

Καιρός: Ανατροπή δεδομένων για τα 35άρια που μας περίμεναν

Ο καύσωνας που αναμενόταν τελικά δεν θα κάνει την εμφάνισή του καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες είναι μεν εδώ, ωστόσο δεν θα φτάσουν στα επίπεδα των 35 βαθμών.

Το κύμα ζέστης σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία δεν θα καλύψει όλη τη χώρα αλλά θα εντοπίζεται στα βόρεια και τα δυτικά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά η θερμή αυτή εισβολή θα έχει δύο εξάρσεις.

Η μία θα σημειωθεί σήμερα και η άλλη έρχεται από την Τρίτη.

Το δεύτερο κύμα ενδέχεται να ανεβάσει τη θερμοκρασία και στα βόρεια τμήματα της χώρας.

Η αφρικανική σκόνη, αν και μειώνεται την επόμενη εβδομάδα δεν φαίνεται να φεύγει τελείως.

Η ανάρτηση του Κολυδά

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφορικά με τα δύο πρόσωπα που θα παρουσιάσει ο καιρός, σε ανάρτησή του έγραψε:

«Αρχικά σημειώνουμε ότι είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που παρουσιάζουμε υετό μαζί με τη θερμή μεταφορά στην στάθμη των 850 hPa. Ο καιρός θα είναι διαφορετικός και θα χωρίζει τη χώρα στα δύο μέχρι τη Δευτέρα, καθώς η Βόρεια Ελλάδα δεν θα καταλάβει σχεδόν τίποτε από ζέστη, όπου θα έχουμε παροδικά φαινόμενα και αυξημένη συννεφιά . Στα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελ/σο-Κρήτη) η ζέστη όμως θα είναι αισθητή.

Θα υπάρχουν δύο θερμικές εξάρσεις η πρώτη Παρασκευή και Σάββατο και η δεύτερη -λίγο αργότερα την Τρίτη και Τετάρτη - (εξ' ου και το "αναβλητικό" του τίτλου ). H δεύτερη έξαρση ίσως φανεί για λίγο σε ορισμένες περιοχές και στα βόρεια την Τρίτη.

Οι θαλάσσιες αύρες θα δράσουν ευεργετικά, αλλά ας μη μας παραξενεύει αν μια περιοχή τη μια μέρα έχει 30 βαθμούς ( με αύρα) και την επομένη (π.χ. με δυτικό καταβατικό άνεμο) 34 με 35 .

Η σχετική υγρασία θα είναι κάπως αυξημένη, αλλά δεν θα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική. Άλλωστε με τις θερμοκρασίες που αναφέρουμε στις προγνώσεις 32 με 34 και τοπικά (κυρίως στη Κρήτη) 34 με 36 βαθμούς , δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε ως τιμές "καύσωνα".

Σχετικά με τη σκόνη, οι μέγιστες τιμές Παρασκευή και Σαββατοκύριακο, με μειούμενες τις συγκεντρώσεις Δευτέρα και Τρίτη. Επιχειρησιακά παρακολουθούμε τα όρια στο τριήμερο , λαμβάνοντας όμως υπόψιν μας και την περαιτέρω τάση του καιρού την οποία σας μεταφέρουμε. Βέβαια τα μοντέλα της σκόνης παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με τα αντίστοιχα ατμοσφαιρικά μοντέλα και εδώ να διευκρινίσουμε ότι άλλες είναι οι μετρήσεις της σκόνης και άλλες οι μετρήσεις των μικροσωματιδίων PM10 (παρότι και οι δύο εκφράζονται σε mg/m3).

Κλείνουμε υπενθυμίζοντάς ότι σε καθημερινή βάση επανεξετάζουμε όλα τα δεδομένα με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, με σκοπό την έγκυρη ενημέρωσή σας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-05-2024
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές, κυρίως στα δυτικά και νότια.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ και μόνο στη βορειοανατολική χώρα θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι 4 με 5 μποφόρ. Το απόγευμα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σε όλη τη χώρα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 25 με 27 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια τους 29 με 31 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18-05-2024
Σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα δυτικά και νότια.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19-05-2024
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν μετά το μεσημέρι στα βόρεια ηπειρωτικά.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση και τοπικά στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.