ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Η αφρικανική σκόνη και ο καύσωνας «πνίγουν» τη χώρα μας - Τι λένε οι μετεωρολόγοι

αφρικανική σκόνη

Τι συστήνουν οι μετεωρολόγοι για την αφρικανική σκόνη και τον καιρό 

Ισχυρό «κοκτέιλ» ανέμων και αφρικανικής σκόνης θα πλήξει σήμερα αρκετές περιοχές της χώρας μας, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνουν και τους μετεωρολόγους να συστήνουν προσοχή λόγω του καιρού.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του ANT1, Τάσος Αρνιακός, από σήμερα Παρασκευή τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα κινηθούν κυρίως μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, ενώ σταδιακά θα μετατοπιστούν ανατολικότερα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται αφρικανική σκόνη σε όλη τη χώρα, κυρίως δυτικά και νότια, ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 28 έως 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ το βράδυ η σκόνη θα μετατοπιστεί στο κεντρικό Αιγαίο.

Στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει πρόγνωση για χαμηλότερες θερμοκρασίες, με ψύχρα για τα δεδομένα της εποχής και 17-18 βαθμούς Κελσίου.

Ποιες περιοχές θα «πνιγούν» από την αφρικανική σκόνη

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για την Παρασκευή (17/5) αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας, ενώ στα κεντρικά και βόρεια τμήματα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Στον χάρτη παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος για τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 17/05 στο σύνολο της χώρας, ενώ τα ενσωματωμένα διαγράμματα απεικονίζουν τις συγκεντρώσεις σκόνης καθ’ ύψος σε τρεις επιλεγμένες πόλεις (Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο).

Τσατραφύλλιας: Ποια είναι η περιοχή που αποτελεί την κύρια πηγή της σκόνης από την Αφρική

Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή του στο Facebook, λύνει απορίες σχετικά με την έλευση αφρικανικής σκόνης.

Πριν από δύο μέρες ο κ. Τσατραφύλλιας είχε αστειευτεί για την σκόνη αναφέροντας ότι «και στο σημείο αυτό να ενημερώσω ότι το πλύσιμο αυτοκινήτου -μπαλκονιού πρέπει να αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Πέμπτη».

Αρναούτογλου: Πότε θα έχουμε την πιο θερμή μέρα

Ανάρτηση στο Facebook έκανε και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου για την εξέλιξη της θερμοκρασίας.

Ο μετεωρολόγος έγραψε ότι «η αυξημένη υγρασία, η θολούρα στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Τοπικές μπόρες θα εκδηλωθούν το Σαββατοκύριακο στα ορεινά και τα βόρεια».