ΚΑΙΡΟΣ

Ξεκίνησε η κακοκαιρία – Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά

Ξεκίνησε η κακοκαιρία – Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά

Τσουχτερό κρύο, θερμοκρασίες υπό το μηδέν και χιόνια συνθέτουν το πρωτοχρονιάτικο σκηνικό. Με τους μετεωρολόγους να μην αποκλείουν, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τη χιονόπτωση ακόμη και στην Αθήνα.

Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται, σε ορισμένες περιοχές, μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ήδη, από το βράδυ της Παρασκευής, χιονίζει ασταμάτητα στη Φλώρινα, όπου τις επόμενες ημέρες, ο υδράργυρος αναμένεται να κάνει βουτιά ακόμη και στους – 17.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ. Ενώ στο υπόλοιπό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Εκτός από το νομό Φλώρινας, από χθες χιονίζει στην Έδεσσα, την Καστοριά και την Κοζάνη. Οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη σχεδόν την κεντρική και δυτική Μακεδονία έπεσαν από τα ξημερώματα κάτω από το μηδέν.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές διευθύνσεις Γρεβενών και Κοζάνης, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, τόσο στην Εγνατία όσο και τα εθνικά και επαρχιακά δίκτυα.

Εντός τριημέρου, στα λευκά θα ντυθούν όχι μόνο οι ορεινές περιοχές της Ελλάδας αλλά και πεδινά τμήματα της κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τους μετεωρολογική υπηρεσία, η πρόγνωση του καιρού για αύριο και μεθαύριο, θα έχει ως εξής:

Αττική: Θα επικρατήσουν νεφώσεις, με πιθανότητα για ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3-4 και βαθμιαία βόρειοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν αρχικά νεφώσεις, με ασθενείς βροχές και πιθανόν στα γύρω ορεινά να πέσουν λίγα χιόνια. Θα υπάρξουν ωστόσο και διαστήματα με ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5-7 μποφόρ, που από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, με βροχές και χιόνια στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές. Πολύ γρήγορα όμως τα φαινόμενα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ, ενώ στην κεντρική Μακεδονία η ένταση τους θα είναι 5-7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου, αλλά στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις, με ασθενείς βροχές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο 6-7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου, αλλά στην Ήπειρο θα είναι κατά τόπους 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα επικρατήσουν νεφώσεις, με ασθενείς βροχές στις βορειότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί 3-5 και τοπικά στις Σποράδες 6-7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση καιρού για 28/12/2014

Συννεφιασμένος προβλέπεται ο καιρός την Κυριακή. Στα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Στα δυτικά τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και αργότερα την ανατολική νησιωτική χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί 4 με 6, που βαθμιαία από τα δυτικά θα ενισχυθούν σε 6-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Σχετικές ειδήσεις