ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός ΕΜΥ: Νέο κύμα κακοκαιρίας θα «χτυπήσει» σε λίγες ώρες τη χώρα

Καιρός ΕΜΥ: Νέο κύμα κακοκαιρίας θα «χτυπήσει» σε λίγες ώρες τη χώρα

Ειδήσεις για καιρό: Πρόσκαιρη βελτίωση παρουσιάζει ο καιρός τις τελευταίες ώρες, ωστόσο σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσία (ΕΜΥ) αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ... - Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Πού θα χτυπήσει το νέο κύμα κακοκαιρίας

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι θα «χτυπήσει» την Ελλάδα από το απόψε το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά του, τις ισχυρές καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις..

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ο νέος χιονιάς θα έχει βασικό χαρακτηριστικό το ψύχος - το οποίο, όμως, δεν θα είναι τόσο έντονο σαν αυτό που έφερε μαζί της η «Αριάδνη» - καθώς και τις πυκνές χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Θράκης.

Το κύμα κακοκαιρίας εκτός από τη χώρα μας θα επηρεάσει με βροχές, καταιγίδες και ισχυρές χιονοπτώσεις και μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Δείτε τον παρακάτω χάρτη (οι χιονοπτώσεις με πορτοκαλί χρώμα):

xionia

Εκτακτο δελτίο ΕΜΥ - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής (15/1/2017).

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ η κακοκαιρία που προβλέπεται από τη νύχτα της Κυριακής θα «χτυπήσει» αρκετές περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (κυρίως σε θαλασσιές - παραθαλάσσιες περιοχές), τα χιονιά στα ορεινά - ημιορεινά και από αύριο, Δευτέρα, και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά:

α. ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά περιόδους:

  • 1. από τη νύχτα σήμερα Κυριακή έως αύριο Δευτέρα σε όλη τη χώρα και κυρίως στα νησιά του Ιονίου, στα παραθαλάσσια της ηπείρου, τη Στέρεα Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
  • 2. από την Τρίτη έως την Πέμπτη κατά τόπους στη δυτική, τη βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού αιγαίου και πιθανώς και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χωρά.

β. χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

  • 1.από τις βραδινές ώρες της Κυριακής στα ορεινά -ημιορεινά της Πελοποννήσου (κυρίως της ανατολικής και βόρειας), της κεντρικής και ανατολικής στερεάς, της Εύβοιας και από τη νύχτα και σε περιοχές της Θεσσαλίας με υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα
  • 2.από τη Δευτέρα χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν κατά περιόδους σε όλα τα ορεινά - ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και πρόσκαιρα της Θεσσαλίας. Την Πέμπτη σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και θα εξασθενήσουν.

γ. η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια από αύριο Δευτέρα. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού στην ιστοσελίδα του ΕΜΥ (www.emy.gr).

Ο καιρός σήμερα από την ΕΜΥ

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν κατά τις πρωινές ώρες σε ανατολική Μακεδονία, Θράκη, στο ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα με πρόσκαιρη βελτίωση.

Από το απόγευμα και από τα νοτιοδυτικά, θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά με βαθμιαία επέκταση στα κεντρικά και νότια της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς στο Ιόνιο μέχρι 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Παγετός τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην Αττική που από το απόγευμα θα αυξηθούν με αποτέλεσμα κατά τις βραδινές ώρες να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 μποφόρ που βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 12 βαθμούς κελσίου.

Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στη Θεσσαλονίκη που από το απόγευμα θα αυξηθούν και αργά τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιόνια στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 με βαθμιαία εξασθένηση ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά ημιορεινά μέχρι το μεσημέρι. Από το βράδυ θα αναπτυχτούν νεφώσεις στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και αργά τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά ημιορεινά.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 2 έως 8 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στο Ιόνιο. Από το απόγευμα στα νότια θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 που βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 5 και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 4 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Αρχικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα νότια θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από το απόγευμα ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 4 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Αρχικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στην Κρήτη θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και λίγα χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν και στις Κυκλάδες.

Άνεμοι: δυτικοί 4 με 5 που από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 9 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία στα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός τη Δευτέρα (16/1/2017)

Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες αναμένονται τη Δευτέρα (16/1), σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, στα νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει κάποια αξιόλογη μεταβολή. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά.

Χιόνια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, το νέο κύμα κακοκαιρίας θα κάνει αισθητή την εμφάνισή του σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης...

Σύμφωνα με την ανάρτησή του στο Facebook η επιδείνωση του καιρού αναμένεται ξεκινήσει στις το απόγευμα της Κυριακής και από τα μεσάνυχτα ο χιονιάς θα επεκταθεί στη Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Από Δευτέρα, η κακοκαιρία θα επεκταθεί σε Θεσσαλία και Μακεδονία επηρεάζοντας αρκετές περιοχές σε χαμηλά υψόμετρα.

Από την Τρίτη, τέλος, τα χιόνια θα αντικαταστήσουν βροχές και καταιγίδες.

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το ποστ που έκανε στη σελίδα του στο Facebook ο Γιάννης Καλλιάνος:

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σχετικές ειδήσεις