ΕΛΛΑΔΑ

Τέταρτος τουριστικός προορισμός η Ελλάδα

Τέταρτος τουριστικός προορισμός η Ελλάδα

Στην τέταρτη θέση των τουριστικών προορισμών, στη λίστα με τις προτιμήσεις των ευρωπαίων πολιτών για το 2012 βρίσκεται η χώρα μας, παρά τις δυσμενείς οικονομικές και κοιωνικές συνθήκες.

Τα σκήπτρα στην εν λόγω λίστα, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, κρατάνε η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Αύξηση διανυκτερεύσεων

Η ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 30.000 πολίτες στα κράτη της Ε.Ε. των «27» καθώς και στη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Κροατία, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και το Ισραήλ.

Στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων μετά τις Ισπανία (10%), Ιταλία (7%), Γαλλία (6%) και Ελλάδα (4%), βρίσκονται οι Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία με 3%.

Ωστόσο, αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι το 40% των ερωτώμενων που θα ταξιδέψουν το 2012 θα αυξήσουν τις διανυκτερεύσεις τους από 4 έως 13.

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα που δίνουν οι Έλληνες για το 2012, αφού στην ερώτηση αν η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει τα σχέδια για διακοπές, το 48% απάντησε ότι θα πάει διακοπές αλλά έχει αλλάξει σχέδια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 73%.

Την περσινή χρονιά, επτά στους δέκα Έλληνες δήλωσαν ότι δεν πήγαν διακοπές λόγω της οικονομικής κρίσης όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη ήταν 45%.

Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η επιλογή του τόπου των διακοπών τους, το 50% των Ευρωπαίων δήλωσαν ότι εκτιμά τη φυσική ομορφιά και τις σωστές υπηρεσίες και θα επέστρεφε στον ίδιο τόπο για τα φυσικά του χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, στην τελική επιλογή καταλυτικός παράγοντας παραμένουν οι συστάσεις της οικογενείας και των φίλων, σύμφωνα με το 52% των ερωτηθέντων.

Εγχώριες διακοπές

Το 80% των Ελλήνων που κατάφερε να πάει τελικά διακοπές την περασμένη χρονιά επέλεξε εγχώριους τουριστικούς προορισμούς.

Επίσης, τη χώρα τους επέλεξαν για διακοπές το 74% των Ιταλών και το 73% των Κροατών, ενώ το 52% από τους ευρωπαίους απάντησε ότι και το 2012 θα προτιμήσει τη χώρα του ή μια άλλη χώρα της Ε. Ε. (37%).

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι ευρωπαίοι ταξιδιώτες αποδεικνύονται ποιο οργανωμένοι από τους Έλληνες καθώς προγραμματίζουν τις διακοπές τους μέσω ίντερνετ κατά 53%, έναντι 41% των συμπατριωτών μας.

Μείωση κρατήσεων από γερμανόφωνους

Μόνο ενθαρρυντικά δεν μπορούν να θεωρηθούν τα στοιχεία που φτάνουν από τις γερμανόφωνες χώρες.

Πιο αναλυτικά, οι κρατήσεις από Γερμανούς και Αυστριακούς εμφανίζουν σημαντική μείωση έως και 30%, συνέπεια του δυσμενούς κλίματος που επικρατεί, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν για τις χώρες τους, συνεπικουρούμενου από τα πρόσφατα επεισόδια που προβλήθηκαν από όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στο κόσμο.

Ωστόσο, σημαντικό γεγονός για τον τουρισμός της χώρας αναμένεται να αποτελεί η έκθεση ΙΤΒ Berlin που αρχίζει αύριο στη γερμανική πρωτεύουσα και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαρτίου και στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος.