ΕΛΛΑΔΑ

Πόσο πάει το «φακελάκι» σε περίοδο κρίσης; Τιμοκατάλογος!

Πόσο πάει το «φακελάκι» σε περίοδο κρίσης; Τιμοκατάλογος!

Η κρίση «κουρεύει» και το «φακελάκι».

Οι πολίτες φαίνεται ότι δίνουν λιγότερα χρήματα στις συναλλαγές τους με το δημόσιο, αλλά εξακολουθούν να «λαδώνουν» σε νοσοκομεία, εφορίες και πολεοδομίες. Το συνολικό ποσό συναλλαγών κάτω από το τραπέζι φτάνει τα 554 εκατ. ευρώ, όπως καταγράφεται σε έρευνα της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάδας».

Ο φετινός «τιμοκατάλογος» της διαφθοράς περιλαμβάνει εκπτώσεις. Τα φακελάκια ξεκινούν από €100 για μια επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ για τον έλεγχο ή κλείσιμο βιβλίων σε εφορίες το κατώτατο ποσό έπεσε στα €100. Από τα «φακελάκια» δεν εξαιρείται ούτε ο ιδιωτικός τομέας, παρότι παρατηρείται αισθητή μείωση του μέσου όρου των χρηματικών ποσών που διακινούνται: από €1.623 το 2010 σε €1.406 το 2011.

Ελπιδοφόρο μήνυμα; Για πρώτη φορά και σε μαζική έκταση, καταγράφεται στο δείγμα της έρευνας ότι οι πολίτες θεωρούν όποιον δεν κόβει αποδείξεις στις συναλλαγές ως περιστατικό διαφθοράς.

Αρκετοί, επίσης, ένας στους τέσσερις στο δημόσιο και ένας στους πέντε στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνουν ότι αρνήθηκαν να καταβάλλουν τα ποσά, που τους ζητήθηκαν. Τι έκαναν οι... υπόλοιποι, που είναι και περισσότεροι δεν διευκρινίζεται.

Το κοινωνικό προφίλ του θύματος της μικροδιαφθοράς θέλει να είναι άνδρας, ηλικίας 45-54 ετών, απόφοιτος Ανώτερης Εκπαίδευσης, που ζει στην Αττική, συνήθως αυτοαπασχολούμενος ή εργοδότης.

Η «Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα για το 2011» παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος Κώστα Μπακούρη και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Public Issue Γιάννη Μαυρή.

TIMOKATALOGOS