ΕΛΛΑΔΑ

ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες έγιναν φτωχότεροι κατά 25%

ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες έγιναν φτωχότεροι κατά 25%

Την δραματική κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες μετά το Μνημόνιο αποτυπώνει έκθεση του ΟΟΣΑ.

Όπως προκύπτει, οι Έλληνες από τη μία βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά, την ίδια ώρα που καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η φορολογική επιβάρυνση επί του συνολικού εργατικού κόστους στη χώρα μας ανέρχεται στο 37,8%. Κατά μέσο όρο αυξήθηκε πέρυσι στο 35,6% της μεικτής αμοιβής από 34,3% το 2000, τη στιγμή που ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ υποχώρησε στο 31,7% το 2011, από 33,3% το 2000

Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «πρωταθλήτρια» στην τομέα της φορολογικής επιβάρυνσης επί του εργατικού κόστους, ενώ οι πολίτες έχουν απολέσει σε ένα χρόνο το ¼ των εισοδημάτων τους. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα πραγματικά εισοδήματα υποχώρησαν το 2011 κατά 25,3%, ένα ποσοστό που συνιστά τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των κρατών-μελών του οργανισμού. Στην αρνητική επίδοση, ακολουθεί η Κορέα με μείωση 6,3% και η Βρετανία με μείωση 4,3%.

Ζοφερές προοπτικές για το 2012

Παρά τις μειώσεις και τις θυσίες των πολιτών, οι προοπτικές για το 2012 είναι ακόμη πιο ζοφερές, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, των έκτακτων εισφορών, των φόρων στα ακίνητα, της μείωσης ή της κατάργησης των φοροαπαλλαγών.

Καμπανάκι για την ανάπτυξη

Στην ίδια έκθεση, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι οι φόροι στην απασχόληση δημιουργούν μεγάλη ζημιά στην ανάπτυξη. Γι αυτό, συστήνει στις χώρες που πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερα έσοδα να επικεντρώσουν στον περιορισμό των φοροαπαλλαγών για θέματα όπως οι συνταξιοδοτικές εισφορές και οι τόκοι των στεγαστικών δανείων, καθώς και εξαιρέσεις από φόρους επί των πωλήσεων.