ΕΛΛΑΔΑ

Παράνομη η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ

Παράνομη η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ

Παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, κρίθηκε από το Πρωτοδικείο της Αθήνας η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ.


Ο υπουργός Παιδείας είχε προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η νέα κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί έως και την Παρασκευή.

Ο υπουργός Παιδείας κάλεσε καθηγητές και φοιτητές να προσέλθουν στις αίθουσες διδασκαλίας διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτεία θα σπεύσει να εξασφαλίσει τις συνθήκες ομαλούς προσέλευσης. «Αν παρακωλυθεί ή παρεμποδιστεί κάποιος τότε ο νόμος είναι σαφής: ό,τι ισχύει για το υπόλοιπο της επικράτειας για παραβατικές συμπεριφορές, ισχύει και για το πανεπιστήμιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ο υπουργός Παιδείας κάλεσε, επίσης, τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υπενθυμίζοντας ότι στα πανεπιστήμια ισχύει το αυτοδιοίκητο. Όπως τόνισε «δεν υπάρχει διελκυστίνδα ευθυνών. Εδώ υπήρξε απροθυμία να συμβάλλουν με στοιχεία και τώρα - εκ των υστέρων - έρχονται καθηγητές να μας λένε ότι υπάρχουν υπεράριθμοι, αλλά να πάρετε από άλλα τμήματα». Κατηγόρησε, δε, τους πρυτάνεις για «προσχηματικό διάλογο προκειμένου να μην γίνει τίποτα».

Το μεσημέρι συνεδριάζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) παραμένουν κλειστά για ενδέκατη εβδομάδα, ενώ στις κινητοποιήσεις κατά της διαθεσιμότητας εισήλθαν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει απεργίες μέχρι την Παρασκευή.

Αργά χθες το βράδυ συνεδρίασαν οι φοιτητές όλων των πολυτεχνικών σχολών. Από τις 9, υπό κατάληψη σήμερα παραμένουν οι 6. Οι γενικές συνελεύσεις των μηχανολόγων και των χημικών μηχανικών αποφάσισαν να «απελευθερώσουν» τα κτίρια. Οι πολιτικοί μηχανικοί είχαν πάρει την ίδια απόφαση από το βράδυ της Δευτέρας.

Μάλιστα, στη σχολή των Πολιτικών Μηχανικών από το πρωί της Τρίτης ξεκίνησαν οι επαναλειπτικές εξετάσεις, ενώ μια πληροφορία που ήθελε αυτές να έχουν αναβληθεί λόγω... μποϋκοτάζ εκ μέρους των φοιτητών που δεν προσήλθαν για να εξεταστούν, διαψεύστηκε από τον Κοσμήτορα.

Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να μην χαθεί το εξάμηνο η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ζητήσει άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας.

Διαβάστε επίσης:

Παράνομη κρίθηκε η απεργία των διοικητικών στα ΑΕΙ

Αδιέξοδο και ένταση στην Παιδεία

«Ώρα μηδέν» για τα Πανεπιστήμια - Κρίνεται το εξάμηνο