ΕΛΛΑΔΑ

Αδιέξοδο και ένταση στην Παιδεία

Αδιέξοδο και ένταση στην Παιδεία

Ενέκριναν τις αποφάσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας τους για δύο συνεχόμενες σαρανταοκτάωρες απεργίες από χθες μέχρι την Παρασκευή, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ και θα συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Από το ΑΠΘ προβλέπεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 169 διοικητικοί υπάλληλοι.

Σήμερα, στις 9.30 το πρωί, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη συνεδρίαση της συγκλήτου.

Ανάλογη απόφαση για συνέχιση της απεργίας έχουν ήδη λάβει οι διοικητικοί στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠ

Με απόφαση τους ωστόσο οι φοιτητές στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σταμάτησαν την κατάληψη και ξεκινούν μαθήματα και εξετάσεις, ενώ ανάλογες διεργασίες γίνονται και σε άλλες σχολές του ιδρύματος.

Χθες το πρωί ύστερα από προτροπή των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι απεργοί έκλεισαν τις εισόδους της πανεπιστημιούπολης (στην οδό Ούλωφ Πάλμε), της Πολυτεχνειούπολης (στην οδό Κατεχάκη), της Νομικής (στην οδό Μασσαλίας) και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (στην οδό Μικράς Ασίας).

Ενταση επικράτησε όταν συγκεντρωμένοι δεν επέτρεψαν σε καθηγητές και φοιτητές να εισέλθουν στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης, καθώς και σε τηλεοπτικά συνεργεία να τραβήξουν πλάνα.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος προσέφυγε εκ νέου στη δικαιοσύνη κατά της απεργίας, απηύθηνε και πάλι έκκληση για να ανοίξουν τα δύο ιδρύματα και κάλεσε φοιτητές και καθηγητές να μπουν στις αίθουσες για να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

«Αυτές οι μειοψηφίες οι οποίες παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των πανμεπιστημίων να απομονωθούν. Πρέπει ο νόμος να τηρηθεί, γιατί κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Δεν υπάρχει άβατο πουθενά» επισήμανε σε δήλωσή του ο κ.Αρβανιτόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης με ανακοίνωσή του ζήτησε εκ νέου «την άμεση αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας και διάλογο μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας και του υπουργείου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αρχίσουν άμεσα τα μαθήματα».

«Στο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι, η Παιδεία ανήκει στο Έθνος» τονίζει ο πρύτανης.

Διαβάστε επίσης:

Κινητοποιήσεις υπαλλήλων του ΑΠΘ για τη διαθεσιμότητα

Ανοίγουν σχολές στο Πολυτεχνείο

Πελεγρίνης: Το υπουργείο οδηγεί το Πανεπιστήμιο στην καταστροφή (vid)

Συνάντηση με Σαμαρά - Αρβανιτόπουλο ζητεί η Σύνοδος Πρυτάνεων

Μπλόκο στις εισόδους των Πανεπιστημίων (pics +vid)